Construcția noului Spital Județean Neamț și bețele liberale în roțile social-democraților

În ultimii ani, proiectul de construcție a unui nou spital județean a fost un subiect fierbinte în cadrul ședințelor Consiliului Județean Neamț (CJ Neamț). Cu toate acestea, o serie de acțiuni și decizii contradictorii ale consilierilor județeni PNL au ridicat semne de întrebare cu privire la poziția lor reală față de acest proiect vital pentru comunitate.

Din păcate, din discuțiile private cu unii consilieri județeni PNL, am înțeles ca bețele în roțile demersurilor legate de noul spital au fost băgate la ordin politic, ceea ce depășește orice putere de înțelegere pentru că nu vorbim de un spital al unui partid, ci de un nou spital al tuturor nemțenilor, indiferent de culoarea lor politică.

Toate acestea în timp ce actualul președinte al PNL Neamț spune în comunicate de presă că liberalii vor construi un spital, dacă vor fi aleși: „Noi, PNL Neamţ, nu doar susţinem declarativ, ci am depus toate eforturile pentru construirea noului spital de urgenţă de la Piatra-Neamţ! Iar acest lucru se va vedea!”

Dar să facem o mică recapitulare, să vedem ce înseamnă aceste eforturi:

În ședința din 30 octombrie 2020, consilierii județeni au votat în unanimitate pentru transmiterea unui teren din Gârcina pentru construcția spitalului. Și în ședința din 16 noiembrie 2021 a fost unanimitate, când s-a discutat despre un teren din Girov. Aceste decizii unanime arată că, la acel moment, toate partidele, inclusiv PNL, erau pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește necesitatea unui nou spital.

Cu toate acestea, în ședința din 26 ianuarie 2022, liderul consilierilor județeni PNL, Valentin Stavarache, a anunțat că grupul PNL se abține de la vot, invocând neclarități legate de hotărârea de Consiliu Local din Girov.

Mai mult, în ședința din 21 iulie 2022, grupul PNL a refuzat să își acorde votul de încredere pentru proiect, acuzând lipsa de transparență. Votul era necesar pentru a trimite în ziua următoare proiectul la Ministerul Sănătății pentru finanțarea prin PNRR.

Aceste abțineri și opoziții repetate sunt surprinzătoare, având în vedere că PNL a fost în favoarea proiectului în trecut.

Este, de asemenea, demn de menționat că PNL a contestat în instanță hotărârea privind terenul spitalului oferit de Girov, dar a pierdut procesul. Cu toate acestea, în alte ședințe, consilierii județeni PNL au votat în unanimitate pentru proiect, ceea ce ridică întrebări cu privire la coerența și consecvența lor.

Despre acest proces pierdut de liberali a amintit și purtătorul de cuvânt al PSD Neamț, avocatul Adrian Bourceanu, în cadrul unei conferințe de presă pe care o puteți urmări aici – click.

„Pentru a arăta modalitatea în care PNL Neamț și președintele acestei formațiuni a susținut cu toate forțele proiectul privind noul spital, fac trimitere la o sentință civilă din 30 mai 2022 prin care Tribunalul Neamț respinge o acțiune introdusă de toți consilierii județeni PNL împotriva hotărârii CJ Neamț prin care se aproba studiul de prefezabilitate privind noul sediu al spitalului județean. (…)

E relevantă o astfel de sentință a Tribunalului Neamț, rămasă definitivă, prin care se ataca studiul de fezabilitate prin care CJ făcea demersuri pentru a ridica noul sediu al spitalului, care sună așa la final: „Respinge ca inadmisibilă cererea având ca obiect anularea Hotărârii nr. 22 din 26 ianuarie 2022, emisă de CJ Neamț(…) cu domiciliul procedural ales la PNL Neamț.”. O instanță a decis că un astfel de demers este inadmisibil. (…)

Dar chestiunea are în spate o istorie ceva mai largă, în sensul în care PNL Neamț și președintele acestei formațiuni au atacat tot ce se putea în instanță cu privire la dorința noastră și acest proiect legat de sediul noului spital.

Au atacat inclusiv hotărârea Consiliului Local Girov, din 2021, prin care CL Girov punea la dispoziția CJ Neamț o suprafață de teren necesară pentru construirea noului sediu. Atunci domnul președinte al PNL era prefect și în calitate de prefect a întreprins demersurile de a suspenda aplicarea acestei hotărâri, a atacat în instanță, iar ulterior a atacat și hotărârea CJ Neamț care avea la bază hotărârea de la Girov.

Cam acestea au fost eforturile de susținere a PNL Neamț și a președintelui acestei formațiuni pentru acest mare proiect pentru județul Neamț.”, a declarat Adrian Bourceanu.

În lumina acestor evenimente, este dificil să înțelegem poziția reală a PNL față de construcția spitalului. Pe de o parte ei susțin proiectul, dar pe de altă parte se opun sau se abțin de la vot în momente cruciale. Această atitudine ambivalentă nu face decât să întârzie un proiect vital pentru județul Neamț și să creeze confuzie în rândul cetățenilor.

Este esențial ca toate partidele să colaboreze și să lucreze împreună pentru binele comunității. Proiectul spitalului județean la Neamț este prea important pentru a fi folosit ca monedă de schimb în jocurile politice. Se sperăm că, în viitor, consilierii județeni PNL vor adopta o poziție clară și consecventă față de acest proiect și vor lucra în interesul cetățenilor pe care îi reprezintă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate