„Construim Destine” își continuă parcursul în județul Neamț

Tinerii din județul Neamț continuă activitățile sub umbrela Construim Destine”, proiectul educațional și vocațional de explorare a opțiunilor de carieră, susținut de NEPI Rockcastle și implementat de Asociația The Social Incubator. Pilonii de bază ai proiectului sunt: orientarea în carieră și identificarea parcursului profesional, explorarea oportunităților de carieră și creșterea gradului de angajabilitate.

26 de tineri de la DGASPC Neamț au participat la o vizită exploratorie la Shopping City Piatra-Neamț, unde au aflat ce presupune experiența de lucru în domeniul HORECA.

Directorul unui restaurant de tip fast-food le-a povestit tinerilor despre meseriile din cadrul restaurantului, dar și despre oportunitățile de angajare. „Am vrut să înțeleagă care este experiența unui angajat în diferite joburi ca om pus în diferite situații, inclusiv din punct de vedere emoțional. Dincolo de munca din restaurant, sunt foarte multe comportamente, emoții, împliniri, dezamăgiri și cumva toate acestea cumulate construiesc o echipă. Am vrut să înțeleagă și partea aceasta.”, a explicat Adelina Durea directorul restaurantului. Ne-a menționat și că doi dintre cei mai buni angajați ai restaurantului provin din sistemul de protecție a copilului, lucrează aici de patru ani și au trecut printr-o perioadă de adaptare deloc ușoară.

Tinerilor le-au fost prezentate toate aspectele legate de un loc de muncă: interviul de angajare, așteptările unui angajator de la angajați, dar și ce trebuie acesta să le ofere angajaților.

„Am învățat lucruri noi, am învățat cum se lucrează într-un restaurant. Este un posibil loc de muncă, unde aș putea să mă angajez – part-time sau poate pentru mai mult timp, până merg la facultate. Mi s-a părut interesant modul de lucru, cum lucrează angajații și echipa. Aș vrea sa ajung sa lucrez aici, să am parte de o astfel de experiență chiar dacă va fi part-time.”, spune un tânăr din proiect.

În cadrul vizitei la Shopping City Piatra-Neamț, tinerii au aflat ce presupun activitățile zilnice, care este mecanismul intern de funcționare, beneficiile locurilor de muncă, au vorbit despre program și despre provocări. „Am aflat cum este să lucrez aici, de unde a început povestea companiei și unde se îndreaptă.  Este un potențial loc de muncă. M-aș vedea lucrând aici.”, spune unul dintre participanți.

Vizitele exploratorii au scopul de a prezenta piața muncii, posibilitățile de angajare și cerințele angajatorilor, cu scopul de a crește gradul de angajabilitate în rândul tinerilor proveniți din medii defavorizate: „Astăzi m-am simțit motivată, am aflat ce presupune responsabilitatea și cum trebuie să muncesc pentru ceea ce-mi doresc.”, ne-a declarat o tânără care a participat la vizita exploratorie.

“Construim Destine“ este implementat în județele Neamț, Mehedinți și Mureș, cu sprijinul celor trei centre comerciale locale din portofoliul NEPI Rockcastle: Shopping City Piatra-Neamț, Shopping City Târgu Mureș și Severin Shopping Center. Proiectul are în derulare activități la care participă în total 90 de tineri din cele trei județe.

Ei participă și la ateliere de dezvoltare personală în care sunt abordate teme precum: autocunoașterea și încrederea în sine, lucrul cu ceilalți, leadership bazat pe valori, motivație și responsabilitate.

FOTO: Alexandru Trifescu

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate