Cu gleznuțele goale în zona Vârfului Toaca: doi tineri găsiți „uzi, înghețați, ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură” (IMAGINI)

Educația montană lipsește cu desăvârșire, din păcate, în cazul unora. Să te aventurezi pe Ceahlău cu gleznele la vedere, fără a consulta condițiile meteo sau a te interesa cât de cât despre starea traseelor denotă o inconștiență dusă la extrem. Redăm mai jos postarea șefului Salvamont Neamț, Raul Papalicef:

Dupa Hegel instinctul reprezinta o gandire inconstienta, lipsita de reflectie. Aceasta gandire in actul creatiei a programat procesele care asigura supravietuirea , reproducerea si bineinteles dezvoltarea speciilor.

Cel mai puternic instinct uman ar trebuie sa fie instinctul de autoconservare. Spun ar trebui, findca odata cu evolutia tehnologica acest instinct pare ca se pierde .

Exista masini ultraperformante, exista masini care creaza, exista masini care analizeaza, si exista masini care gandesc. Nu exista masini care salveaza oameni. Oamenii sunt salvati de instincte si de …oameni.

Aseara era putin trecut de ora 19 si in Durau ca si pe munte era pustiu. Oamenii se pregateau de sarbatori fiecare cu credintele si obiceiurile lor .

Si a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispecaratului Salvamont, sunetul pe care dupa ani de zile de operatiuni incepi sa-l urasti in serile pe care vrei sa le petreci in familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore tarzii sau cel mult inca o provocare din acelea carora le-am uitat si numarul si zilele si anii.

Doi tineri epuizati, uzi si inghetati in zona Vf. Toaca. Convorbirea si datele usor confuze … au urcat din Durau si vor sa coboare tot acolo dar nu mai sunt in stare, n-au cazare in Durau si ar vrea sa ajunga in noaptea asta la Piatra Neamt ma duc cu gandul ca temperatura corpului scade rapid, ca pana la lasarea intunericului nu mai este mult si trebuie sa intervenim rapid pentru a evita …o noapte foarte lunga.

Ce a urmat a fost doar rutina, nimic specataculos, nimic din parfumul si trairile operatiunilor pe muchie de cutit. Redirectionarea grupului spre Vf. Lespezi si Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervantia in zona inalta, comunicatii radio , echipare si procedura de prevenire a hipotermiei etc.

Undeva in zona Lespeci au fost gasiti. Uzi, inghetati tinandu-se in brate pentru a-si pastra macar ultimele senzatii de caldura. Cat priveste echipamentul cu care vroiau sa supravietuiasca unei ture de munte in apropierea altitudinii de 2000 de metri asta intr-adevar ne-a socat. Am vazut multe intr-o viata petrecuta in sfera oparetiunilor de salvare dar sa te aventurezi in imperiul gheturilor in colanti si cu glezna goala, asta nici Dana Budeanu nu cred ca si-ar putea inchipui.

Au plecat din Durau pe la pranz trecand prin fata bazei salvamont fara sa se informeze. De ce ar fi facut-o cand au consultat telefonul care ii ghideaza si dupa care 1000 de metri diferenta intr-un munte acoperit de zapada, pana pe varf, e relativ aproape sau cel putin asta este sugestia pe care ti-o induce. Au urcat in 7 ore, sapte ore de chin, sapte ore care ii apropia cu fiecare minut scurs de un deznodamant tragic. In final au luat o singura decizie inteleapta. Au sunat la Dispeceratul Salvamont cand inca mai aveau putere sa vorbeasca si sa se mai miste. Telefonul te poate salva la fel cum acelasi device si aplicatiile iti pot fi fatale. Oamenii salveaza oameni ! Masinile, nu.

Raul Papalicef

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate