„Cu mândrie poartă IE” – Un eveniment ce a adunat un număr uriaș de participanți, din toate colțurile județului

A doua ediție a evenimentului „Cu mândrie poartă IE!” desfășurat pe 24 iunie în Roman a reunit iubitorii tradițiilor și valorilor românești. Manifestarea, organizată de deputatul PSD de Neamț, Oana Bulai, în onoarea Zilei Universale a Iei, s-a desfășurat în Parcul Municipal din Roman și a întrecut așteptările, atrăgând un număr mare de participanți într-un timp scurt. În scurt timp, locul a devenit insuficient pentru a găzdui toți cei prezenți.

Atât cei mici, cât și cei mari, pasionați de portul popular românesc, au îmbrăcat iile tradiționale și le-au cinstit așa cum se cuvine. Atmosfera a fost incendiară, plină de cântece, jocuri și bună dispoziție, iar platoul din fața scenei nu a fost suficient pentru a găzdui hora imensă în care toți participanții s-au prins cu bucurie.

Ce bucurie și ce onoare ca într-o zi deosebită în care celebrăm ia și frumosul să fim împreună. Vreau să vă mulțumesc că mi-ați acceptat invitația și că am avut prilejul să dansăm, să ne prindem mâinile în horă și ne-am dat seama cât de importantă este unitatea. Despre asta ne vorbește ia. Despre unitatea pe care am avut-o în năzuințe și în aspirații și toate acestea ne-au făcut ceea ce suntem azi: poporul român. Nu suntem perfecți pentru că doar Dumnezeu este perfect. Dar suntem autentici, suntem noi, și doar împreună vom reuși să evoluăm, ținându-ne de mână, sprijinindu-ne și prețuindu-ne. Vom reuși, dacă vom transmite mai departe tinerelor generații simbolurile pe care ia le poartă: credința, nădejdea, iubirea față de noi, față de cei de lângă noi și față de țara noastră. Vreau să mulțumesc organizației PSD Roman, echipei mele, fără de care nu puteam să organizăm acest eveniment. Sunt încântată și mândră că în fiecare zi fac parte dintr-o echipă de oameni curajoși și inimoși. Vreau să transmit recunoștința mea creatorilor de frumos, oamenilor care promovează cultura, arta și tradițiile noastre românești. Vă mulțumesc tuturor, vă iubesc și vă prețuiesc”, a transmis Oana Bulai în deschierea evenimentului.

Roman, capitala portului popular românesc
Roman, capitala portului popular românesc
Roman, capitala portului popular românesc

Cei care au serbat ia națională au avut parte de un moment surpriză iar organizatorii, echipa PSD Roman, au adus o ie pictată de aproximativ 40 de metri pătrați ce a uluit participanții, aceștia strângându-se roată în jurul simbolului unității naționale.

Roman, capitala portului popular românesc
Roman, capitala portului popular românesc

Astăzi mă conectez la emoția dumneavoastră extraordinară de a participa la acest eveniment deosebit, pentru că și eu trăiesc acel moment fericit în care ne vedem în istorie, ne vedem în credință, ne vedem în demnitatea noastră națională. Noi știm să ne distrăm, să sărbătorim așa cum se cuvine un simbol național, acea îmbrăcăminte minunată care se prezintă sub forma crucii împodobită cu însemne solare, florale, pământești, cu stele și cu tot ce are sufletul românesc mai frumos. Sărbătorim pentru că indiferent de vicisitudinile vremii știm să adăugăm valoare la ceea ce reprezintă valoare. E un moment aparte, un moment care ține de demnitatea noastră națională, și sigur că acest eveniment este organizat de către doamna deputat Oana Bulai căreia îi mulțumesc pentru modul în care se manifestă în Parlamentul României, unde cu ”bisturiul” farmecului și inteligenței lucrează în sprijinul nemțenilor. Să nu uităm nici un moment că puține sunt popoarele lumii care se distrează așa cum ne distrăm noi. Pentru că am rămas de-a lungul timpului curați la suflet, curați la inimă, la chip. Iată-ne aici și așa ne va găsi și viitorul. Tineretul este prezentul și viitorul României iar noi, cei care mai avem puterea de decizie, trebuie să le asigurăm un cadru firesc de manifestare. Să ne păstrăm demnitatea națională, să rămânem oameni, să rămânem români și să ne purtăm ia până la sfârșitul timpurilor”, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Despre însemnătatea evenimentul a vorbit și prefectul de Neamț, Adrian Niță: „Dragi prieteni frumoși ai minunată urbe mușatine, mă bucur să fiu din nou cu dumneavoastră la această zi specială se Sânzâiene, când sărbătorim cu toții ia nostră națională. Este o vorbă veche din popor care spune că pe om după haină îl primești, după minte îl cinstești, și trebuie să știți iubiți prieteni că ia noastră, cămașa cu altiță, este povestitoare. Ea ne ocrotește trupul și sufletul deopotrivă făcând parte din patrimoniul internațional de acum, și poate nu de acum ci de mult timp, dar de curând recunoscut. Suntem aici în număr foarte mare ca să sărbătorim ia noastră națională”.

Vezi mai multe știri pe Stiri Roman

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate