Cubul Rubik- pasiunea lui Alexandru, elev la Școala Domnească din Târgu-Neamț

Toți copiii au un talent ascuns, o pasiune care așteaptă să fie descoperită și apreciată de restul comunității.

Astăzi vi-l dăm exemplu pe Alexandru Manole, elev în clasa a VII-a la Școala Domnească din Târgu-Neamț. E pasiunat de cubul Rubik și a ajuns să îl rezolve în 40,5 secunde.

Am descoperit, ca și profesor de serviciu în pauză, un copil deosebit, care nu se joacă cu alți colegi, ci joacă neîncetat cuburi rubice. L-am rugat sa ne aducă colecția sa de acasă și să ne prezinte cum a început pasiunea lui, ne-a povestit prof. Oana Grădinaru.

În căutarea jocului preferat

Alexandru e singurul băiat al familiei Manole și, când era prichindel, surorile lui mai mari au încercat să-l integreze în jocurile lor cu păpuși, rochițe și eșarfe. De cele mai multe ori primeam roluri de prințese care nu îmi plăceau deloc. Astfel am început să-mi îndrept atenția către alte jocuri de băieți, povestește Alexandru.

Pentru început, la vârsta de 5- 6 ani, a început să colecționeze mașinuțe în miniatură. Devenisem chiar obsedat de pungile de pufuleți în care se găseau surprize. Îmi imaginam că în toate se aflau mașinuțe de jucărie. Îmi amintesc, târziu, m-am dus la magazin și am desfăcut toate pungile de pufuleți cu surprize. Nu ați vrea sa știți ce a urma!, spune Alexandru.

O altă etapă a copilăriei lui a fost cea în care a făcut puzze-luri. Era fascinat de imaginile colorate ce i se conturau la final. Nu mult după aceasta am trecut la inginerie și am început să construiesc lego-uri. Ajunsesem la un moment dat să nu mai am loc în camera mea de atâtea piese construite. Îmi plăceau, cele care înfățișau corăbii și vapoare.

A învățat cum să rezolve cubul Rubik de pe internet

Odată am primit vizita unui verișor de la Constanța, acesta era pasionat, ce credeți, de cuburi rubice. Eu nu știam nimic despre acestea și chiar m-am enervat când am încercat să-l rezolv și nu am reușit.

Am început să urmăresc tutoriale și să găsesc formula magică ca să pot rezolva cu ușurință cubul rubik. Am aflat că toate cuburile au șase centre care nu se mișcă niciodată și pentru a reuși combinațiile și algoritmii de rezolvare trebuie să rotești cu măiestrie fețele cubului, povestește Alexandru.

E nevoie doar de puțin studiu, răbdare, perseverență… pasiune.

Rubik cu roșu și verde pe dos

După câteva săptămâni, a învățat cubul rubik 3x3x3.

Totuși, am observat o eroare pe care o făceam des: încurcam colorile roșu și verde. Am căutat pe internet ce mi se întâmplă și am aflat că sunt daltonist de tip discrom, spune Alexandru.

Nici acum nu știe cât de grav este acest lucru… nu a reușit să meargă la un specialist.

Colecție impresionantă, record personal- 40,5 secunde

Astăzi am ajuns să am 53 cuburi, iar recordul personal de rezolvare pentru cubul rubik este de 40,5 secunde, spune cu modestie tânărul Alexandru Manole.

Noi nu putem decât să îl felicităm și să îi facem pasiunea cunoscută. A, și să îți spunem, Alexandrul, că rezolvarea cubului Rubik îți dezvoltă abilitatea matematică, cea de memorare, viziunea în spatiu, responsabiltiatea de a organiza. Ești un puști genial și suntem convinși că vom mai auzi de tine!

Andreea Trăsnea

Elevul din Târgu- Neamț ne-a împărtășit și câteva curiozități despre cubul Rubik:

Știați că un robot poate rezolva un cub rubic în mai puțin de 1 secundă, iar un campion mondial sub 4 secunde ?

… Cel mai mare cub rubik funcțional are peste 1,5 metri 

… Cel care a creat cubul rubik este un arhitect maghiar pe nume Erno Rubik în anul 1974

… Numărul de permutări (amestecări) pe care le poate avea cubul este de aproximativ 43 quintilioane (1 quintilion este 10 la puterea 18), adică un turn format din cuburi înalt de 261 ani lumină.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate