Culmea cinismului! Primăria Piatra-Neamț interzice donațiile directe către oamenii amărâți din centrele sociale

Primăria Piatra-Neamț a decis interzicerea sau, mai corect spus, complicarea cu exces de zel a donării de mâncare, haine și bunuri către beneficiarii din centrele sociale de la Speranța sau Dărmănești, unde stau oamenii străzii sau cei mai amărâți dintre pietreni.

Cine vrea să doneze haine, bunuri sau mâncare trebuie de acum să facă o cerere scrisă cu câteva zile înainte, cerere care să fie sau nu aprobată. Mâncarea, de asemenea, trebuie adusă cu acte de conformitate, adică nu făcută acasă la cineva, ci în bucătării autorizate. De săptămâna aceasta, după introducerea acestor reguli, oamenii din aceste centre nu au mai primit mâncare de la ONG-uri și o parte erau deja zilele acestea la cerșit pe străzi.

Punând cap la cap informațiile adunate pe surse am reușit să ne formulăm o opinie despre cum a ajuns primăria să ia asemenea decizii inumane. De ani de zile, mâncarea pentru acești oameni amărâți a fost asigurată de ONG-uri sau persoane de bine, primăria necheltuind niciun leu. Problema principală se pare că a fost aceea că unii dintre cei care ajutau erau suspectați că ar fi simpatizanți sau oameni din PSD care creșteau ca imagine și ca simpatie populară cu fiecare donație făcută și cu fiecare masă caldă dată oamenilor străzii. Din păcate, pentru faptul că cei de la PNL nu au astfel de activități sociale, s-a decis să se blocheze posibila creștere de imagine a adversarilor politici prin complicarea procedurii de donare pentru toată lumea.

Deja primele reacții au apărut și ONG-ul care de ani de zile ducea periodic pe propria cheltuială mâncare celor din centrele din Dărmănești și de la Speranța și zilnic în sezonul rece celor de la adăpostul de la Speranța a sistat aceste activități.

Dincolo de ura politică ce definește multe dintre deciziile liberale, sunt aproape de fiecare dată și interese materiale. Astfel, la următoarea ședință de consiliu local, liberalii vor propune alocarea de sume de bani pentru asigurarea hranei oamenilor din adăpost pe timp de iarnă. Cine va livra mâncarea e o altă poveste. Interesant este cum sunt fugărite ONG-urile și voluntarii chiar de primăria condusă de ONG-istul Carabelea care a decis să înlocuiască niște servicii de ajutor ale unor oameni pentru care primăria nu dădea niciun leu cu alte servicii prin care primăria va băga niște bani în buzunarul unor firme.

De azi înainte cine vrea să dea o haină sau o farfurie de mâncare oamenilor străzii de la Speranța sau celor de la centrul social din Dărmănești trebuie să facă o cerere scrisă cu câteva zile înainte. Se pare că erau prea mulți social democrați sau apropiați ai acestui partid care ajutau oamenii amărâți și primeau pentru asta prea multe aprecieri. Ca să nu mai poată ei ajuta și aduna simpatie, s-a găsit o metodă de a complica extrem pe oricine vrea să doneze ceva. Un asemenea cinism combinat cu ură politică nu credeam că o să vedem la Piatra-Neamț. Să îi sacrifici pe cei mai amărâți oameni doar ca să lovești într-un adversar politic este deja prea mult.

Va urma…
I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate