Cum arată corupția la Neamț. Un caz concret de la spitalul din Piatra-Neamț, documentat de ziarpiatraneamt.ro (ANCHETĂ/VIDEO)

Din informațiile oficiale reiese că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu are lipsuri mari la capitolul medicamente sau materiale medicale. Cu toate acestea, multe persoane se plâng că sunt puse să aducă de acasă medicamente sau alte lucruri necesare actului medical sau, și mai grav, că li se solicită sume de bani pentru medicamente sau materiale medicale pe care nu le achiziționează ei, ci ar veni direct de la anumiți furnizori la spital.

Am pornit în acest sens un demers jurnalistic, iar informațiile obținute în urma acestui demers au condus la ancheta pe care o puteți urmări în materialul video de mai jos. Deși numele persoanelor implicate au fost cenzurate, stăm la dispoziția oricărei autorități, dispuse să cerceteze pe cale legală cele menționate, cu documente și informații suplimentare.

Precizăm de la bun început faptul că în această unitate sanitară sunt foarte multe cadre medicale care își fac meseria în mod profesionist, nu condiționează actul medical și respectă jurământul lui Hippocrate. Din păcate, însă, există și cadre medicale care nu fac acest lucru, iar efectele negative ale acțiunilor acestora se răsfrâng, nedrept, asupra celor nevinovați, corecți, care vin la serviciu să salveze vieți, nu să obțină foloase materiale.

Faptul că există destul de multe cazuri de pacienți sau aparținători care reclamă probleme în spitalul de la Piatra-Neamț, fie de intervenții medicale defectuoase, fie de condiționări ale actului medical, a condus în ultimii ani la o repulsie în rândul populației față de această unitate sanitară. Cei care au posibilitatea să meargă în alte spitale, aleg să o facă, fugând efectiv de spitalul de la Piatra-Neamț.

Cazul prezentat în acest articol vizează un medic de la secția de Ortopedie a spitalului din Piatra-Neamț, medic care, deși a fost anchetat și trimis în judecată pentru fapte de corupție, continuă să lucreze aici. Deși acest lucru ar fi trebuit să îl împiedice, măcar moral, să mai recurgă la condiționări ale actului medical, există mărturii și înscrisuri care arată contrariul. Ba chiar sunt suspiciuni că ar pune pacienții să trimită bani în anumite conturi, în schimbul cumpărarii unor materiale medicale pe care nu se știe clar dacă chiar le cumpără cineva sau dacă nu cumva sunt chiar materialele din spital pe care unul sau mai mulți medici corupți le vând fictiv pacienților.

Tehnicile de condiționare a actului medical devin pe zi ce trece mai evoluate, mai subtile și reușesc să fenteze organele anticorupție, și chiar și colegii din unitatea sanitară. În culisele spitalului din Piatra-Neamț se cunosc foarte bine aceste „uscături” care nu fac cinste cadrelor medicale de bună-credință, însă fenomenul este atât de înrădăcinat și greu de destructurat, încât cei mai mulți au ajuns chiar să se resemneze.

Nu ne erijăm în judecători, organe de cercetare penală, nici măcar în justițiari. Prezentăm doar o stare de fapt, în condițiile în care aceste lucruri continuă să fie ascunse sub preș, în loc să fie recunoscute, dezbătute și soluționate într-o formă sau alta. Dacă altcineva nu are curajul să vorbească deschis despre aceste probleme, o facem noi.

Vă invităm să urmăriți materialul video și să trageți, fiecare, concluziile:

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate