Cum poate o primărie să mărească gradul de colectare selectivă a gunoiului

Colectarea selectivă a deșeurilor este o practică semnificativă în eforturile noastre de a proteja mediul înconjurător și de a promova sustenabilitatea. Cu toate acestea, există încă oameni care nu participă activ la procesul de sortare a deșeurilor și aruncă tot gunoiul în mod nesortat, ceea ce poate compromite rezultatele sistemului de colectare selectivă. La acești oameni se adaugă cei care gestionează situația de la nivelul autorităților locale care din păcate nu au experiență în acest domeniu și nici nu caută soluții inovative, ci se limitează la a spune ”nu se poate” sau ”atât se poate pentru că lumea nu este educată”. Chiar de la aceste două teme cu „nu se poate” vom pleca și vă vom prezenta o idee pe cât de simplă, pe atât de eficientă.

Plecăm de la premisa să există oameni needucați sau comozi care încontinuu vor arunca gunoiul nesortat. În acest caz trebuie să ne adaptăm la situația reală, să nu mai visăm la condiții ideale în care am putea schimba ceva în mod eficient și rapid la mentalitate și educație și să mai facem o sortare. Să îi sortăm și pe cei care duc gunoiul sortat față de cei care nu îl sortează și așa, într-o logică de rezolvarea creativă a problemei, apare necesitatea de a implementa și un container special pentru colectarea nesortată a gunoiului, astfel încât cei care nu doresc sau nu sunt dispuși să sorteze să poată arunca în continuare deșeurile.

Așadar, primăriile ar trebui ca până la rezolvarea problemelor ce țin de educație să adauge la fiecare punct de colectare și câte un tomberon pentru gunoi neselectat astel încât să dea posibilitatea celui care nu vrea să selecteze deșeurile să le arunce undeva unde nu contaminează ce au aruncat deja selectat vecinii săi. Argumentele pentru implementarea unui container temporar în care să se colecteze nesortat gunoiului ar fi următoarele:

Împiedicarea contaminării deșeurilor reciclabile: Chiar și atunci când se pun la dispoziție containere separate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, există persoane care nu respectă aceste reguli și aruncă gunoiul nesortat în containerele destinate deșeurilor reciclabile. Acest comportament duce la contaminarea materialelor reciclabile, ceea ce face dificilă sau chiar imposibilă reciclarea lor ulterioară. Prin implementarea unui container dedicat pentru deșeurile nesortate, se poate minimiza riscul de contaminare a altor tipuri de deșeuri și se pot păstra materialele reciclabile curate.

Promovarea unei soluții alternative mai bune: Implementarea unui container pentru colectarea nesortată a gunoiului oferă o soluție pragmatică și intermediară pentru persoanele care nu doresc sau nu sunt dispuse să sorteze deșeurile. În loc să arunce gunoiul nesortat în containerele destinate colectării selective, acești oameni ar putea fi încurajați să utilizeze containerul special dedicat. Aceasta ar putea duce la o reducere semnificativă a contaminării deșeurilor reciclabile și ar promova, în același timp, conștientizarea cu privire la importanța colectării selective.

Îmbunătățirea ratelor de reciclare: Un container pentru colectarea nesortată a gunoiului ar putea fi considerat o măsură temporară pentru a încuraja participarea la sistemul de colectare selectivă. Pe termen lung, rămâne varianta inițială în care a fost conceput sistemul de colectare selectivă și ar trebui să existe eforturi susținute pentru educarea oamenilor cu privire la avantajele reciclării și pentru a-i determina să devină mai conștienți de impactul pe care îl au asupra mediului înconjurător. Cu toate acestea, implementarea unui container pentru colectarea nesortată ar putea reprezenta un pas în direcția îmbunătățirii ratelor de reciclare, chiar și în cazul în care nu se poate realiza o colectare complet selectivă.

Implementarea unui container special pentru colectarea nesortată a gunoiului reprezintă o strategie viabilă pentru a minimiza contaminarea deșeurilor reciclabile și pentru a promova colectarea selectivă. Acest container poate servi ca o soluție intermediară pentru cei care nu doresc sau nu sunt pregătiți să sorteze deșeurile în mod adecvat. Cu toate acestea, este important să subliniem că această măsură nu ar trebui să înlocuiască eforturile de educație și conștientizare, care trebuie să continue pentru a promova schimbări de comportament durabile și pentru a avansa spre un mediu mai curat și mai sustenabil. Această metodă ar duce în schimb la o reducere a costurilor pe care le plătesc oamenii, reducere care ar impulsiona la rândul ei colectarea selectivă prin conștientizarea comunității că un grad cât mai mare de selectare înseamnă mai puțini bani de plătit pentru gunoi.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate