Cum reușește primarul comunei Gârcina, Gavril Mihai Gontaru, să descurce lucrurile încurcate de conducerea precedentă

În ultima noastră emisiune l-am avut alături pe domnul Gavril Mihai Gontaru, primarul comunei Gârcina, o comună din apropierea Municipiului Piatra Neamț, o comună cu extraordinar de multe probleme venite din istoria administrației locale.

Cred că sunteți comuna cu cele mai multe probleme moștenite de la un primar care a și mers la pușcărie pentru mulți ani, o comună cu extraordinar de multe terenuri vândute ilegal, cu foarte multe „combinații” de la fosta administrație, care toate au venit pe dumneavoastră. Mai multe probleme decât angajați la Primărie. Cum ați dat piept cu ele? (Robert Iosub – Ziar Piatra Neamț)

„Da, poate în momentul în care eu am candidat, nu am știut în ce mă bag dar problemele vin odată cu funcția și trebuie să le ducem mai departe sau să rezolvăm o parte din ele. La cum stau treburile în comuna noastră, cred că fondul funciar nu o să se finalizeze niciodată, având în vedere că sunt o multitudine de probleme cu terenuri care au date titlurile de proprietate unele peste altele, vin oamenii la noi cu diverse probleme cu sentințe definitive să le punem în posesie, le facem propuneri pentru aceste terenuri, dacă nu acceptă trebuie să le trimitem la despăgubiri, și așa mai departe.

Într-adevăr, a fost și o datorie pe care a trebuit să o plătim celor care au câștigat cu fostul primar în instanță, lucru pe care l-am și făcut. Nu numai acea datorie, au fost și altele. În momentul de față, comuna Gârcina nu are niciun fel de datorie. Am încercat în ultima perioadă să depunem mai multe proiecte prin care să schimbăm fața comunității noastre.” (Gavril Mihai Gontaru – Primarul comunei Gârcina)

Este foarte interesant, pentru că în afară de singura comună cu multe probleme moștenite, sunteți și singura comună care am auzit că a recuperat din terenurile care au fost vândute ilegal, care au fost vândute subevaluat. Puțină lume știe că terenul pe care l-ați oferit județului Neamț pentru a se construi spitalul, o parte din el este recuperat în urma unei vânzări subevaluate. Aveți multe terenuri în această situație? (Robert Iosub)

„Sigur, așa este. La venirea mea pe funcția de primar interimar, la o adresă comunicată de Judecătorie am sesizat într-un apel, acest teren era mult subevaluat, împreună cu avocatul și cu domnul secretar, am făcut recurs, am cerut o reevaluare a acelui teren, când spun subevaluat spun de 10 ori prețul care era în momentul respectiv și astfel am recuperat acele 4,8 hectare, drept dovadă, la solicitarea Consiliului Județean, în anul 2019 în finele lunii ianuarie, l-am trecut în domeniul public și apoi l-am predat către CJ pentru a realiza acel spital pentru că este o investiție care o să fie benefică pentru comunitatea noastră.

Deci o parte din viitorul spital județean se află pe un teren care a fost recuperat de dumneavoastră de la cei care îl cumpăraseră subevaluat.

Sigur. Un alt exemplu, tot la fel, o zonă tot în imediata vecinătate a Municipiului Piatra Neamț, o pășune de aproximativ 18,5 hectare care tot la fel a fost segmentată și dată în concesiune pentru diverse persoane din județul nostru. Am procedat la rezilierea acelor contracte și am închiriat pășunea respectivă la un crescător de animale din zona noastră.

Înainte de a trece să vorbim despre ce proiecte ați făcut, ce proiecte aveți, cam ce presiuni ați avut în momentul în care v-ați apucat de reziliat? (…)

Au fost presiuni dar singura presiune este cea de a avea siguranța liniștii zilei de mâine, și a mea și a Consiliului Local și a familiei. Noi trebuie să facem ceea ce este corect și bun pentru comunitatea noastră. Dacă am sesizat un anumit aspect trebuie să acționăm conform legii și să recuperăm acel lucru.”, a transmis primarul comunei Gârcina.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate