Cum s-au scurs din bugetul local peste 11.000 de euro pe salariile consilierilor primarului, la Piatra-Neamț

În urma unui control al Curții de Conturi efectuat în perioada mai-iulie 2022 s-a constatat ca salariile s-au dat pe „ochi frumoși” în cazul unor angajați din Primăria Piatra-Neamț. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără însuși votul Consiliului Local, care, prin HCL 25 din 30.01.2020 și anexa HCL 5 din 28.01.2021, a aprobat salariile consilierilor primarului.

Curtea de Conturi arată: „Au fost stabilite în mod diferențiat pentru fiecare funcție, grad profesional și gradație de vechime niveluri minime și maxime ale salariilor de bază. Individualizat, pentru fiecare angajat din cadrul cabinetului primarului, salariul de bază valabil pentru anul 2021 a fost stabilit prin dispoziții ale autorității executive, contracte individuale de muncă, respectiv acte adiționale la acestea.

Cuantumul salariilor de bază a fost determinat în baza mențiunilor din nota din subsolul tabelului privind salarizarea funcțiilor contractuale de execuție, parte din anexa nr. 1 la HCL 25/2020: „Cu excepția funcțiilor din Cabinetul primarului pentru care salariile de bază se stabilesc la nivelul maxim din grila corespunzătoare gradației de vechime în muncă”.

(…) Se constată că salarizarea celor 8 consilieri din cabinetul primarului nu respectă condiția impusă de legiuitor (…) Astfel, salariile de bază acordate pentru consilierii personali ai primarului sunt superioare celor stabilite pentru funcțiile de consilier gradul IA, prin prisma faptului că pentru funcția de consilier gradul IA salariile de bază au fost stabilite având în vedere cuantumurile minime (…), în timp ce pentru consilierii din cabinetul primarului salariile de bază au fost stabilite plecând de la cuantumurile maxime corespunzătoare fiecărei gradații.

Menționăm că abaterea constatată are caracter de continuitate.

Așadar, rezultă faptul că cei 8 consilieri ai primarului au fost „binecuvântați” cu salarii mai mari, în mod excepțional, dar cu caracter de continuitate. Banii acordați nejustificat vor trebui recuperați.

Curtea de Conturi a constatat o abatere de 58.651 lei din care 57.360 lei reprezintă cuantumul brut al diferențelor de salarii de bază acordate în mod nelegal pentru personalul din cadrul cabinetului primarului, din care suma de 23.807 lei reprezintă impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente CAS și CASS. Diferența de 33.553 lei reprezintă cuantumul net al acestor venituri, de recuperat de la angajații primăriei, iar 1.291 lei reprezintă contribuția asiguratorie pentru muncă, aferentă sumelor acordate nelegal.

Primarul a explicat că din 2022 nu s-a mai recurs la această practică și că va recupera sumele, cei de la Resurse Umane au dat vina pe hotărârile Consiliului Local, iar cei de la Direcția Economică sunt de acord cu primarul.

Chiar și așa, Curtea de Conturi arată că explicațiile tardive nu repară situația și recomandă ca în primărie să se facă verificări ample pentru a se constata prejudiciile exacte și a se recupera sumele acordate în mod nelegal.

Dincolo de neregulile financiare și legale constatate rămâne neregula principală de natură morală și managerială. Dacă am fi văzut vreun consilier al domnului primar că vine cu vreo idee care să ducă la ceva bun nu am mai fi comentat abaterea financiară deoarece performanța trebuie plătită, dar, din păcate, cu excepția șefului de cabinet, domnul primar și-a adunat în jurul lui oameni care nu par a avea sclipiri de performanță.

Efectul înconjurării de oameni care trebuie răsplătiți cu un statut, cu compensare financiară pentru munca politică sau de oameni aduși pe orice alte criterii decât cele de performanță va fi unul nociv deoarece în administrație deciziile proaste luate în urma unor consultări defectuoase nu au efecte imediate ca să poată fi reparate. Înconjurarea de consilieri care nu performează este o boală care va avea efecte rele, ca să nu mai spunem că de fiecare dată când ceva nu va merge bine, acești consultanți, sau chiar și cei care au funcții de conducere nemeritate, vor fi primii care vor dezerta și vor lăsa primarul singur cu toate problemele pe cap.

Încă nu este târziu ca primarul să își facă o selecție mai atentă în rândul proprii echipe și să păstreze mai puțini, mai competenți și mai bine plătiți.

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate