Cum sunt tratați bătrânii și persoanele cu dizabilități în căminele din Neamț

În decursul anilor, la adresa redacției noastre au sosit nenumărate reclamații despre rele tratamente aplicate persoanelor instituționalizate în căminele de bătrâni sau persoane cu dizabilități din Neamț. Suspiciunile noastre sunt multe, unele le-am transmis mai departe unor instituții competente doar că nu s-a întâmplat nimic, iar sistemul în care sunt instituționalizate astfel de persoane este perfect ermetizat, securizat și imposibil de verificat.

În decursul activității noastre jurnalistice am avut ocazia să intrăm în unități militarizate, în zone de maximă securitate, în obiective strategice și în sedii de instituții de forță. Singurele locuri unde nu am putut intra sunt căminele pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din Neamț. Am încercat, an de an, toate metodele și demersurile legale, două dintre acestea rămase fără răspuns le puteți vedea mai jos. Am încercat și toate metodele mai puțin oficiale de a primi aprobare să vizităm locurile unde ne spuneau sursele că se întâmplă lucruri inumane, dar tot nu am reușit. Sistemul acesta din Neamț este dincolo de orice influență politică sau instituțională. E un fel de stat în stat.

Facem pe această cale încă un apel la președintele Consiliului Județean Neamț, prefect sau orice funcționar sau instituție care ne poate înlesni vizitarea acestor stabilimente să ne ajute sau să ne însoțească, deoarece, spre deosebire de ei, noi știm la ce să ne uităm ca să putem să ne dăm seama dacă zecile de reclamații venite la redacția noastră în cursul anilor au la bază lucruri adevărate.

Până atunci, pentru noi rămâne un mare semn de întrebare despre modul în care sunt tratate persoanele instituționalizate în Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate