De ce se aude cum urlă oamenii de durere din spitalul de la Piatra-Neamț?

Acesta este unul dintre cele mai rușinoase articole pe care trebuie să îl scriem. Un articol care ne face să ne fie rușine că suntem contemporani cu așa ceva. Rușine că am ajuns să explicăm cititorilor, în anul 2022, de ce dintr-un spital pentru oameni din județul în care trăim se aud uneori urlete de durere din zona unității de primiri urgențe.

Când am primit primele reclamații de acest gen, am fost siguri că sunt exagerări ale aparținătorilor. Când sesizările au început să vină de la oameni serioși pe care îi știam că nu exagerează, am început să ne speriem, dar am evitat să dezbatem acest subiect până când subsemnatul, autorul articolului, fiind în fața spitalului am auzit prin termopanele geamurilor închise cum țipa un om de ziceai că îi punea cineva sare pe o rană deschisă. Era vorba de un pacient care avea o ulcerație la un picior și făcuse o hemoragie, iar niște oameni în halate, intitulați cadre medicale, s-au apucat să-i curețe rana fără absolut nicio milă și fără nicio formă de anestezie. Ziceai că sunt autopsieri, nu cadre medicale care lucrează pe un om viu.

Pentru a ne lămuri ce e cu comportamentele acestea inumane, am stat de vorbă cu medici, asistenți și alte persoane care ar fi putut să ne lămurească și am ajuns la următoarea concluzie. Pacienții care ajung la UPU cu diverse tipuri de răni sunt văzuți de medici care vin de pe secții, în special de la chirurgie. Unele dintre cadrele medicale care vin să vadă pacienții ajunși la UPU ajung la pacient cu mare întârziere și sunt așa de grăbite încât se bagă în rana omului fără să-i administreze nici un fel de calmant sau anestezic.

Ne place sau nu, supărăm sau nu, acesta este din păcate adevărul. Unele cadre medicale din spitalul din Piatra-Neamț sunt prea sătule până la dezumanizare de munca pe care o fac și ajung să se comporte ca niște… Să stai în fața unui spital în 2022 și să auzi prin geamurile termopan închise cum urlă de durere un pacient căruia i se umblă la o rană este de neacceptat pentru specia din care facem parte.

Cei care pot lua măsuri se tot ascund după hârtii, regulamente, protocoale și alte explicații. În realitate, cine vrea ar putea foarte simplu să pună capăt acestor practici. Camere de luat vederi peste tot ca să se vadă că unii stau la cafele, deși sunt chemați la UPU, să se vadă că nu administrează calmante unui om care nu mai poate sau intervin fară anestezie, deși omul nu mai poate de durere etc. Ar fi suficient să se ia fișele cu afecțiunile pacienților ajunși la UPU să se numere pacienții cărora, la ce afecțiuni aveau, trebuia să li se dea ceva pentru durere și să se compare cu numărul de anestezii sau tratamente pentru durere consumate.

În baza că cei de la spital vor fi capabili să pună capăt acestor practici nemernice rugăm pe toată lumea ca atunci când aude pe cineva urlând din spital să se apropie cu telefonul de ușa sau geamul de unde se aud țipetele și să înregistreze.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate