De citit și pus la suflet: Un volum unic, scris cu iubire, talent și multă muncă de documentare despre Festivalul de Teatru Piatra-Neamț

După o îndelungă așteptare (mai bine de șase ani) miercuri, 15 iunie, la Central Plaza Hotel din Piatra-Neamț a avut loc lansarea volumului „FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMȚ, 1969-2019. Pagini de istorie culturală”, sub semnătură a doi colegi de breaslă, Violeta Moșu și Valentin Andrei.

Lucrarea apărută la editura Nona, care abundă de fotografii, afișe și cronici, aduce în prim-plan istoria Festivalului de Teatru din primii 50 de ani, fiind totodată și o incursiune în trecutul glorios al Teatrului Tineretului.

Prieteni, colegi, dar mai ales împătimiți ai teatrului, au venit cu o energie bună și au creat o atmosferă caldă, făcând ziua lansării una cu adevărat frumoasă.

Noi am scris această carte în calitate de jurnaliști îndrăgostiți pentru totdeauna de istoria fascinantă a Teatrului Tineretului. Am investit multă muncă, pasiune și mult suflet în cele 450 de pagini ale cărții.

În sală se află și omul care mi-a deschis larg ușa Teatrului Tineretului. Începând cu anul 1986, pe când eram elevă în clasa VI-a la Școala Gimnazială nr. 4, astăzi Elena Cuza, domnia sa ne aducea bilete în clasă, mie și colegilor mei, și așa am văzut cele mai frumoase spectacole pe care mi le putem închipui vreodată că există: Bună seara, domnule Wilde, Sânziana și Pepelea, Șapte hohote de râs, Acești îngeri triști sau inegalabilul RUR.

O reverență și alese mulțumiri domnului Ioan Teodorescu. Mi-ați înfrumusețat copilăria într-un mod unic. Stimați invitați, vă prețuim foarte mult și vă mulțumim că ați venit la această lansare de carte.”, a declarat Violeta Moșu.

Această carte a fost scrisă cu dragoste. Cu dragoste de cultură, cu dragoste de Teatru. Pentru teatru ca artă, dar, mai presus, pentru instituţia numită Teatrul Tineretului. Fiecare cuvânt care a ieşit de sub tastele computerului, fiecare rând, nu au avut alt imbold decât acela de a scoate la lumina generaţiilor care vor să vină o istorie a unei întreprinderi culturale – Festivalul de teatru de la Piatra-Neamţ –, un proiect unic la momentul iniţial. Intrarea şi pătrunderea tot mai adâncă (pe măsură ce procesul documentării înainta) într-o epocă trecută, apusă, într-o lume – cea a teatrului – plină de farmec, de magie, ne-a adus nouă, autorilor, recompensa aşteptată. Şi, totodată, ne-a determinat să continuăm, cu o sporită plăcere şi curiozitate, munca scrierii lucrării de faţă. Cartea a ajuns deja în mâinile cititorilor. Unii dintre ei, avizați, participanți activi la scrierea istoriei Teatrului Tineretului (Iarina Demian, Valentin Uritescu, Coca Bloos, Oana Pellea, Paul Chiribuță, Ana Ciontea, Carmen Petrescu, Alexandru Dabija, Bogdan Gheorghiu, Nicolae Scarlat, Cezar Antal, Alexandru Mâzgăreanu, Gelu Nițu, Mircea Bibac, Gelu Apostol, Oana Albu, Gelu Birău).

Ecourile nu au întârziat să apară. Iarina Demian, componentă a primei garnituri a T. T.- ului, una dintre actrițele care a deschis prima stagiune, 1958-1959, a apreciat: „această carte este precum Biblia. Merită citită și apoi răsfoită din când în când! Sunt sigură ca a fost un demers care a necesitat mult curaj și multă pasiune.” La rândul său, de peste Atlantic, din Statele Unite ale Americii, Bogdan Gheorghiu, fost component al garniturii T. T. din anii ’80, trimite un mesaj autorilor: „Vă felicit pentru stăruința și grija cu care păstrați vii aceste amintiri care au contribuit la faima Teatrului Tineretului. Complimentele mele!” La primul contact cu această nouă apariție editorială de la NONA, cititorul este plăcut surprins de ținuta estetică a volumului. I s-a întâmplat și lui Nicolae Scarlat, fost director al Teatrului Tineretului (1991-1995) și regizor cu o activitate bogată pe scena pietreană, cel care apreciază lucrarea drept: „un volum impresionant prin amploarea documentării și prin realizarea tipografică.”, a precizat și Valentin Andrei.

Violeta Moșu și Valentin Andrei

Celor doi autori, la acest moment important, le-au fost alături domnii Gheorghe Bunghez (fost director al Teatrului Tineretului) și Cristian Livescu (în calitate de critic teatral).

„Avem bucuria de a participa la o nouă lansare de carte. Nu e este o carte despre orice, ci una despre cele cele mai importante evenimente culturale ale județului Neamț(…)Această carte nu este doar despre festival, ci și despre istoria teatrului și mișcarea teatrală în Piatra-Neamț. Mărturisesc, mi-a făcut o mare bucurie în clipa când am văzut-o și am răsfoit-o(…) N-aș vrea să uit, au fost oameni care și-au legat viața de acest festival, care dincolo de preocupările lor curente sau profesionale sau străduit și au luptat ca ideea de festival de teatru să se perpetueze, să rămână ca o permanență a vieții culturale a orașului.”, a menționat Gheorghe Bunghez, fost director al Teatrului și Tineretului și unul dintre întemeietorii „Vacanțelor Muzicale”.

„Este o carte împlinită, dedicată unui eveniment esențial pentru viața culturală din județul Neamț, festivalul de teatru. Cei doi autori, încercați în publicistică, au dat măsura valorii lor în această carte. Am toate motivele să îi felicit și să le spun că împlinesc un gând mai vechi al nostru, de a contribui la istoriografia culturală a județului Neamț (…) Cartea aduce a un mic album, foarte frumos, detaliat, cu multe trimiteri și rezonanțe de suflet”, a adăugat Cristian Livescu, cronicar teatral, critic si istoric literar.

Pe parcursul evenimentului, pe un ecran de proiecție a rulat o galerie cu fotografii din cele mai memorabile ediții ale festivalului de teatru. Totodată, doamna prof. Luminița Macavei, a încântat publicul cu un intermezzo muzical.

Această monografie a Festivalului de Teatru de la Piatra-Neamț, care, alături de „Vacanțe Muzicale” și Bienala de Artă „Lascăr Vorel, face cinste județului Neamț, nu ar fi văzut lumina tiparului fără sprijinul S.C. RIFIL S.A., Fundației Vorel , Asociației Culturale Arte.ro și tipografiei Autograf.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate