De la 1 iulie, ANAF pune tunurile pe evazioniști. Vizate de controale: veniturile a peste jumătate de milion de români

Începând cu 1 iulie, ANAF-ul va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice. Lucian Heiuș, președintele ANAF, a vorbit în exclusivitate la Digi24, vineri seara, pe 23 iunie despre controlul masiv care vizează evaziunea fiscală din România.

Începând cu 1 iulie sunt avute în vedere, pentru început, în jur de 215 persoane. În cazul acestora, șeful ANAF spune că analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar, toate datele fiind în baza de date a instituției. Heiuș spune că în acest prim lot, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

Inspectorii ANAF vor verifica, în principiu, veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case. Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții: să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag.

Mai multe detalii despre declarațiile șefului ANAF la Digi24 aici – click.

Este o jignire pentru oamenii cinstiți, care muncesc din greu, uneori de dimineața până seara, când cineva care nu a muncit o oră și nu a plătit niciun impozit își cumpără case „care se învârt după soare” sau mașini exorbitant de scumpe.

Este la fel de nedrept și ca agenții economici care, în marea majoritate, își derulează afacerile corect, plătesc la timp taxele și impozitele, să asiste la îmbogățirea nemeritată a unor patroni care fac evaziune fiscală și folosesc „angajați la negru”.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste discrepanțe dăunează nu doar bugetului de stat, ci creează și frustrări profunde la nivelul societății, reprezentând modele de comportament anti-civic care prezintă riscul de a deveni endemice.

Avem peste tot exemple de „șmecheri” care sfidează cu opulența și luxul afișate, cu sumele de bani pe care le cheltuie în mod ostentativ, dar care, la o cercetare mai amănunțită, declară și plătesc impozite pe venituri foarte mici, uneori chiar inexistente.

În această zonă se vor concentra controalele noastre, să identificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute și fiscalizate.

a spus Lucian Heiuș, șeful ANAF, într-o conferință de presă pe 17 iunie.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate