De la vis la realitate: Coșulă Dimitrie și nașterea Ansamblului Folcloric „Străjerii Muntelui” , la Farcașa

Coșulă Dimitrie este unul dintre membrii fondatori ai Ansamblului Folcloric „Străjerii Muntelui” din Farcașa, Județul Neamț. El împărtășește că dragostea pentru tradiții și folclor, inspirată de părinții săi, a stat la baza acestui proiect cultural. Cu toate că la început a avut îndoieli din cauza anvergurii proiectului, entuziasmul a câștigat, iar ansamblul a luat naștere în ziua de Sfântul Nicolae, anul 2023.

Ansamblul își propune să promoveze tradițiile și obiceiurile din zonă. Mai multe despre acest proiect, ne povestește chiar Dimitrie Coșulă :

Sunt Coșulă Dimitrie, unul dintre membrii fondatori ai acestei asociații culturale și un iubitor al folclorului românesc de pe Valea Bistriței și nu numai. Mărturisesc, în premieră, că la „temelia” acestui proiect stau dragostea pentru tradiții și folclor, inspirată de părinții mei, dar și lucrarea mea de licență, în care am analizat câteva creații populare de la ritualul Nunții și al Înmormântării de pe Valea Bistriței. Ei bine, așa a început acest vis, acum devenint realitate. Dacă la început am ezitat, fiindu-mi frică de anvergura unui astfel de proiect, în cele din urmă entuziasmul a câștigat și, cu ajutorul lui Dumnezeu, in ziua de Sfântul Nicolae, anul 2023, Ansamblul Folcloric „Străjerii Muntelui”, din Farcașa, Judetul Neamț a luat naștere. Nu aș fi reușit fără ajutorul prietenilor mei Irina Gabriel, Simionescu Daniel și Alin Chiorbeja. Le mulțumesc din suflet, mulțumind încă de acum și membrilor care vor face parte din acest ansamblu. Pretențiile sunt mari, dar realizabile; cunosc acest lucru deoarece fărcășenii din întreaga comună sunt niste munteni adevărați, gospodari, români care își respectă trecutul, onorează prezentul și croiesc un viitor măreț, precum Ceahlăul nemuritor, la poalele căruia stau de strajă. Pe lângă promovarea tradițiilor și obiceiurilor din preajma Sărbătorilor de iarnă, Ansamblul își propune să păstreze viu folclorul românesc de pe Valea Bistriței, prin diverse simpozioane culturale, la zilele semnificative din istoria poporului român, prin lansări de carte și articole științifice, activități filantropice și mai ales prin reinterpretarea sau interpretarea unor cântece bătrânești și doine populare de către corul mixt, alcătuit din tinere și tineri, gospodari și gospodine din comuna Farcașa. Multe nu ar mai fi de spus, deocamdată. Vreau să las faptele să vorbească de la sine și să realizăm tot ceea ce ne-am propus, devenind, astfel, o fărâmă de veșnicie populară din tezaurul viu și nemuritor al folclorului românesc. „Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa”!

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate