Dedesubturile prinderii traficanților de substanțe interzise. Minori căzuți pradă, judecători corupți, părinți depășiți de situație și anchetatori care se luptă cu un flagel aproape imposibil de oprit

Pentru început, ne amintim cu multă dragoste de Niță Marius-Andrei, mare om al legii de la Comisariatul Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, pe care l-am sunat mai demult și l-am întrebat în cel mai civilizat mod posibil dacă e implicat în vreun fel în anturaje cu traficanți sau consumatori de droguri și ne-a spus o poveste de copil plângăcios, de ne venea să îl ”înfiem”, ca acum să aflăm dintr-un rechizitoriu, despre care vom vorbi pe larg în acest articol, că „numitul Niță Marius-Andrei ar consuma droguri de risc și de mare risc, aprovizionându-se cu astfel de substanțe de la C. P.,[n. red. liderul grupării P despre care puteți citi în detaliu mai jos], precum și de la alte persoane cu astfel de preocupări, de pe raza orașului Gura Humorului.”.

Dar să trecem de acest onest domn de la Garda de Mediu și să intrăm în subiect.

În urmă cu o săptămână, pe 12 martie 2024, procurorii DIICOT Suceava (detalii aici) au anunțat destructurarea unor grupuri infracționale vizate pentru trafic de droguri de risc și de mare risc. Pe lângă activitățile de trafic, consum, conducere a unor vehicule cu permis suspendat sau sub influența substanțelor interzise, membrii grupărilor au beneficiat și de acces la date din anchetă furnizate de o judecătoare din Suceava cercetată acum pentru divulgarea de informații care nu erau destinate publicității. Traficanții au implicat în vânzarea de droguri minori, au vândut droguri minorilor, dar și direct sau prin intermediari unor persoane cu un statut social important:un  judecător, un angajat al Gărzii de Mediu Suceava, oameni de afaceri etc.

12 martie 2024 este ziua în care procurorii DIICOT Suceava au dus la bun sfârșit activitatea de anchetă și supraveghere, care a început încă din 2022, cu privire la  mai multe grupări infracționale care au făcut ravagii prin Suceava în ceea ce privește furnizarea către consumatori a drogurilor de risc și de mare risc. În urma celor 33 de percheziții domiciliare pe raza județului Suceava, organele de anchetă au ridicat cantități semnificative de substanțe interzise: comprimate, pungi cu pulbere, cristal, substanțe vegetale,  zeci de telefoane mobile, arme de foc, arme albe și mulți bani. Mașinile vizate de cercetarea penală au fost puse, de asemenea, sub sechestru.

Activitățile judiciare au fost realizate  împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor structurilor de combatere a criminalității organizate Botoșani, Bacău, Neamț, Bistrița-Năsăud, luptătorilor serviciilor acțiuni speciale din cadrul IPJ Suceava și IPJ Bistrița Năsăud și al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava și Brigăzii Mobile de Jandarmi Alexandru cel Bun Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat către  Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Peste 20 de inculpați au fost reținuți pentru cercetări în dosarele ce însumează sute de pagini, care au urmărit activitatea infracțională a două grupări importante, pe care le vom numi în rândurile de mai jos N și P. Pentru 16 dintre acești inculpați procurorii au depus o propunere de arestare preventivă din cauza pericolului social pe care îl reprezintă.

Gruparea N s-a format în cursul anului 2023 și a acționat până în momentul reținerii membrilor, respectiv martie 2024. Pe parcursul ultimului an, au obținut venituri substanțiale din traficul de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive. Vindeau droguri la doze de 1 gram pentru care cereau sume cuprinse între 150 și 200 de lei, în funcție de cantitatea vândută și fidelitatea consumatorului.

Principalul drog de mare risc pe care îl puneau la dispoziția consumatorilor era 3-CMC, achiziționat în cantități mari de la gruparea P, până la oprirea colaborării. După ce și-au pierdut principalul furnizor de droguri de mare risc, cei din gruparea N au găsit alt frunizor, ce a avut o contribuție esențială care a permis membrilor grupării N să-și desfășoare în continuare activitatea infracțională pe linia traficului de droguri de mare risc care ajungeau la un număr relativ mare de consumatori, în special tineri, unii chiar minori.

Vânzarea către minori

În iulie, 2023 liderul grupării N a fost interceptat că urma să vândă cristal, 3-CMC, printr-un intermediar, unui minor de 17 ani. Băiatul l-a contactat telefonic pe liderul grupării și a solicitat 1 gram de 3-CMC contra sumei de 200 de lei. Liderul grupării N a livrat comanda intermediarului, care s-a îndreptat ulterior cu un taxi spre minorul care își aștepta drogurile. Polițiștii au fost pe poziții și au urmărit taxiul. Intermediarul, văzând că este urmărit de poliție, a aruncat din taxi, pe geam, plicul cu drogurile. Plicul a fost recuperat de polițiști, iar în urma cercetărilor s-a confirmat că era vorba de aproape 1 gram de 3-CMC care trebuia să ajungă la minorul în cauză.

Tot anul trecut, în perioada când elevii au început școala, o mamă face un anunț îngrijorător: fiica sa, minoră, acuza o stare de rău în urma consumului de droguri extrem de periculoase, 3-CMC, care sunt cunoscute în mediul traficanților și a consumatorilor cu denumirile populare de „cocaină sintetică”, „cristal”, „praf” sau „alb” și care sunt consumate prin prizare. Autoritățile au intrat pe fir și au depistat și cine era dealerul care oferea droguri cu posibil efect letal minorilor:  liderul grupării N.

Concret, în cursul lunii septembrie 2023, liderul grupării N a vândut droguri de mare risc, 3-CMC, unei minore în vârstă de 16 ani. Fata l-a sunat pe lider pentru a cumpăra o doză de cristal. Drogurile de risc cumpărate de minoră de la liderul grupării N au fost găsite mai târziu de mama acesteia și au ajuns la poliție. Au fost găsite în poșetă, în trusa de machiaj, iar fata a recunoscut că se simte rău din cauza consumării substanței pe care a prizat-o folosind o bancnotă rulată.

Mama a declarat autorităților că știa că fiica ei consumă droguri de aproximativ un an și că nu era prima dată când a găsit obiecte sau substanțe dubioase. A decis într-un final să nu mai tolereze situația și a apelat la poliție pentru a încerca să își salveze fiica de la această dependență. Mama nu era străină nici de sursa drogurilor, indicându-l pe liderul grupării N care, se pare, nu doar că oferea droguri minorilor, ci avea și tot felul de intenții complet deplasate față de fete tinere sau minore, fiind un om în vârstă de 45 de ani.

 „Omul respectiv are copii în vârstă de 20 și ceva de ani. Este un om matur care dorește să profite pe seama minorilor. Ba mai mult, am  auzit o discuție telefonică între fiica mea și  persoana respectivă, în care îi spunea fiicei melecă abia așteaptă să facă vârsta de 18 ani, ca să continue o relație de dragoste.(…) doresc să precizez că acel bărbat cu numele N. se ține și în prezent după fata mea, încercând în diferite moduri să o abordeze, iar acest lucru mă sperie.”, se arată în declarația mamei.

Fata a declarat că a luat contact cu lumea drogurilor de la vârsta de 16 ani, când o persoană apropiată i-a oferit cristal pentru prizare. Din acel moment a simțit nevoia să mai consume. Despre relația apropiată cu liderul grupării N. spune că o avea dinainte de a fi consumatoare de droguri. Întrucât N era interesat de această minoră, îi oferea la barul său diverse cadouri, sume de bani sau reduceri la doza de 3-CMC (de la 250 la 120 de lei). Se pare că adolescenta a conștientizat situația în care se află și a acceptat să fie evaluată într-un centru de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.

Liderul grupării N și-a implicat și fiul minor, la acea vreme, în activitatea de vânzare de droguri: livrare și colectare de bani de la clienți, sub atenta coordonare a tatălui. Barul din Luncșoara deținut de liderul N era o locație cunoscută consumatorilor de unde se puteau cumpăra droguri.

Limbaj codificat

Pe parcursul activității lor infracționale, cei din gruparea N au aflat că sunt vizați de DIICOT, iar din acel moment liderul grupării a decis ca membrii să folosească un limbaj codificat și să evite referirile directe la activitatea infracțională desfășurată. Convorbirile telefonice dintre membri sau cele cu clienții erau scurte, se stabilea un loc de întâlnire, felul substanțelor, modalitatea de plată.  Astfel, limbajul codificat care viza aceste substanțe suna astfel: „sandale”, „papagali”, „bomboane”, „rachiu”, „țigări”, „cafea” și „alb” când se refereau la 3-CMC, „albastră” – când se referau la comprimate de MDMA (Ecstasy) – drog de mare risc, „ceas” când se refereau la cântarul folosit la cântărire și porționarea în doze a drogurilor vândute, „MOȘ CRĂCIUN” și „Mița biciclista” când se refereau dealerul de la care membrii grupării își procurau drogurile.

Pe lângă activitatea de trafic de substanțe interzise, liderul grupării N a fost prins în mod repetat conducând mașini cu permisul suspendat, iar alt membru a fost prins conducând sub influența drogurilor.

Gruparea P este cea care, așa cum am precizat, în perioada anului 2023, a aprovizionat Gruparea N cu droguri de mare risc. Pe lângă aceasta, drogul „de preferință” furnizat și altor consumatori era cristal, 3-CMC, o substanță deosebit de periculoasă. Acest tip de drog, 3-CMC, a ajuns de la Gruparea P, prin intermediari, la o judecătoare de la Tribunalul Suceava, trimisă acum în judecată într-o cauză penală instrumentată de procurorii  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Această femeie, care consuma droguri în aceeași casă în care se aflau cei trei copiii minori ai săi, a pus la dispoziția grupului infracțional informații vizând  investigații desfășurate  în cauze penale de către procurorii DIICOT cu privire la ambele grupări, N și P.

Liderul grupului infracțional P este un recidivist pursânge. După ce aproape a omorât un om cu un tac de biliard și a petrecut ceva timp în pușcărie pentru tentativă la omor calificat, P a fost eliberat condiționat și s-a dus „la muncă” în Spania. Acolo și-a creat conexiuni cu traficanții de droguri, iar când a revenit în țară își petrecea zilele și nopțile în condiții luxoase prin Suceava deși, legal, era fără venituri. Nu s-a putut abține să nu atragă atenția, așa că, profitând de sumele mari de bani din droguri și-a deschis o sală de jocuri de noroc în Gura Humorului și și-a cumpărat o casă în valoare de 80.000 de euro. La fel ca în Spania, și în România s-a împrietenit cu diverse persoane din sfera infracțională a traficului de droguri, aflate în pușcărie sau în afara ei.

Și-a racolat și fratele în activitatea infracțională care a început să se dezvolte folosind firme de curierat pentru transportul de cannabis, hașiș și ecstasy. Ca orice traficanți care se respectă, și-au creat și un „sediu” de vânzare, într-un imobil din județul Suceava, unde veneau diverși dealeri. Unii dintre ei ofereau și servicii de „livrare la domiciliu” pentru doritori, percepând și un tarif pentru transport.

Fiind la curent cu ce pot și ce nu pot intercepta organele de cercetare penală, suspecții purtau conversații pe aplicații de tip WhatsApp, Messenger, Skype, Wicker Me. Însă nu toți au fost atât de străluciți în fentarea autorităților. Unele comenzi se făceau și telefonic.

Dar relațiile lui P nu se opresc doar la persoane cu cazier. Una dintre descoperirile făcute în anchetă este aceea că printre clienții săi erau și oameni față de care nu te-ai aștepta că ar fi consumatori. Unul dintre clienții fideli era un angajat al Gărzii de Mediu Suceava, N.M.A.. Alt „client” era un proprietar de pensiune dintr-o populară zonă turistică a județului Suceava. Și multe alte exemple de acest tip.

În decursului anului 2023, afacerea începe să ia amploare și din ce în ce mai mulți dealeri încep să distribuie drogurile oricui dorea, fără a se gândi la consecințe.

Judecătoare coruptă, consumatoare de „cristal”

 „Amici” diferiți, cu marfă luată de la P sau din alte surse, au furnizat aceeași substanță deosebit de periculoasă, 3-CMC și 4-CMC, unei judecătoare din județul Suceava, pentru consum propriu. Consumul se făcea la domiciliul judecătoarei, deși în casă femeia avea trei copii minori. Ca să fie lucrurile duse până la capăt, atât „amicii”, cât și judecătoarea „prizau” droguri în casă, cu cei trei copii înăuntru. Cu multă generozitate, judecătoarea oferea droguri „amicilor” săi. Când drogurile se terminau, judecătoarea trimitea uneori bani amicilor săi prin transfer bancar și îi punea să cumpere „marfa” de la diverși dealeri.

Această judecătoare ocupa un rol cheie în gruparea infracțională P. Din cauza informațiilor furnizate grupării de către judecătoare, liderul a aflat de la bun început că gruparea P era urmărită penal în dosarul deschis de procurori în 2023, dosar conexat altui dosar care viza traficanți de droguri din Suceava deschis în 2022. În rechizitoriu se precizează că judecătoarea de la Tribunalul Suceava, consumatoare de droguri, a avut acces la informații nepublice vizând urmărirea penală deschisă de DIICOT și i-a informat pe cei din gruparea P despre acest lucru.

Având un bun informator, cu acces la datele din dosarul procurorilor, liderul grupării P a prins și mai mult curaj, instruindu-și gruparea cum să procedeze pentru a fenta organele de anchetă. Din moment ce au aflat că sunt filați, brusc au devenit oameni cinstiți, spunându-le clienților că ei nu se ocupă cu traficul de droguri, renunțând aproape în totalitate la comunicarea telefonică și apelând la aplicații cu acces la internet, tip Whatsapp, Messenger etc.

Câteva interceptări în acest sens:

„Na, nu pot să dau nume! Cin’ ţi-o zâs să nu mai vorbeşti prin telefon.”

„Eu n-am, nu mă, n-am, nu mă… nu mă ocup cu aşa ce’…”

„Eu lucrez. Eu lucrez, nu mai… eu-s băiat cuminte.”

Iată ce discuta judecătoarea cu cei cu care se droga în propria locuință, în care se aflau și cei trei copii minori ai săi:

Judecătoare:… [neinteligibil]… Vrei să…[neinteligibil]…

DOMN: …[neinteligibil]… copiii?

Judecătoare: Nu ne văd copiii. Stai așa! …[neinteligibil]…

Judecătoare: …[neinteligibil]… și eu una.

DOMN: Hai!

Judecătoare: Hai!

(…)

Judecătoare: Da! Hai! Auzi, eu stau în …[neinteligibil]… Stai așa să-ți dau de toate! Stai așa! Aici și am și paie.

(…)

Judecătoare: Da ’ rămâne și mâine seară veni…veniți iar, da’ vezi, tot aicea veniți, aicea-i cel mai „safe”. Nu vin acolo că, copiii tre’ să doarmă, după aia ne presează că vor acasă, nu, nu, n-are rost. (…)

În acest timp, judecătoarea ridică farfuria albă spre zona feței și cu ajutorul unui tub de mici dimensiuni, pe care îl ține în mâna dreaptă, inspiră o substanță de pe suprafața farfuriei, după care lasă pe masă farfuria și tubul și își duce mâna la nas. Bărbatul ia tubul din farfurie în mâna dreaptă, apoi în mâna stângă, iar cu mâna dreapta strânge, amestecă și porționează substanța rămasă în farfurie și zice: Ce-ai luat? Că n-ai luat nimica, uite cât mai rămâne aicea…

Ulterior, se trece la lucruri „mai serioase”, amestecate cu consum de droguri, care arată modul în care judecătoarea oferea celor care aveau legături cu liderul grupării P informații importante din anchetă, nedestinate publicității:

Judecătoare: Și hai să-ți zic, C. la sfârșitul lui iulie ar fi fost lăsat în pace, dacă nu făcea acea diversiune cu polițiștii și nu voia să se bage cu ei, să-i bage-n șanț. Știi ce-o zis ei atunci? O zis așa: „Asta știe că-l urmărim, ăsta este informatorul lui [liderul grupării P]…ăăă…transferăm dosarul la București și-o fost transferat la București. Deci, C., pentru că îi avea prieteni pe J. și …[neinteligibil]…, o făcut numai …[neinteligibil]…

(…)

Judecătoare: Dacă nu intervenea chestia asta și stăteam io…reușeam eu să stau cu el și lângă el… condiția era să nu intre în schema, înțelegi? In momentu’ în care el a intrat în schema, eu n-am mai putut sta lângă el că… adică eu ce făceam? Adică, eu îmi puneam în pericol serviciul.

DOMN:Te cred, da.

Judecătoare: Da, B., tu știi că pe mine…pe mine m-o urmărit și-am…să știi că încă mă mai urmăresc mașini. Eu sunt în vizor. …[neinteligibil]… m-o urmărit o mașină, un Logan alb, cu numere de București, un Logan care în…în intersecție acolo, când intri în Solca, în intersecție, el se aștepta cumva să merg tot în față și io am făcut dreapta.

(…)

DOMN: …[neinteligibil]… dai tu sentință…[neinteligibil]… sau cum?

JUDECĂTOARE: Exact!

(…)

JUDECĂTOARE: Cu orice preț… vacanță.

JUDECĂTOARE: …[neinteligibil]… Orice! Auzi, chit că merg acolo și vând limonadă pe plajă. Tu-nțelegi ce zic? Libertatea este de neprețuit! Cu prima ocazie îți fac, îți aduc ce ți-am zis. întrebarea mea este: Nu toarnă ăsta sub nicio formă?

DOMN: Nu, nu! Nu! Nu, nu există!

(…)

JUDECĂTOARE: Tu ești 100% convins că [liderul grupării P] n-ar colabora niciodată cu procurorii? DOMN:Niciodată în viața asta!

DOMN: Auzi, orice i-ar spune lu ’ P…

JUDECĂTOARE: Să-i zică așa: “Tu ai stat deja în închisoare, ai avut o tentativă de …[neinteligibil]…, hai că nu te mai băgăm încă o dată, te lăsăm să …[neinteligibil]… nevasta acasă, dă-ni-i pe ăia! ”

JUDECĂTOARE: “Te lăsăm în pace, dă-ni-i pe ăia!”

DOMN : Auzi un pic. O fost mai grave de atât. înțelegi? …[neinteligibil]…Exact așa cum ai zis tu așa i-o zis lu’… Iu’ P. cu ăialalți. Erau toți trei complici. Știi? “Predă-ni-i pe ăialalți…

JUDECĂTOARE: Da.

(…)

JUDECĂTOARE: Auzi, cum să-l ajutăm? Când eu, eu…gândiți-vă că eu dacă-mi pierd serviciu’ ăștia trei copii nu mai au cu ce să trăiască.

(…)

JUDECĂTOARE: Și mi-am dat seama acuma când…[neinteligibil] …că nici pe taică-su nu mă bazez…[neinteligibil]…ăsta era drogat când am luat copiii de la el. Ținea copiii, deci, ți, erau copiii, erau închiși…[neinteligibil]…într-o mașină, în mașina lui…[neinteligibil]…37 de grade erau afară. Știi, știți că-n Constanța e, ăă, căldura aia umedă.

(…)

JUDECĂTOARE: ‘Eu în momentul ăsta constat flagrantă infracțiunea de lipsire de libertate, de 10 minute acești copii, bat cu pumnii în geam că vor la mama lor, tatăl lor vă spune că nu le dă drumu’, infracțiune flagrantă, copiii sunt lipsiți de…, uite acolo șervețel și suflă, dacă vrei.

DOMN : Și?

JUDECĂTOARE: Și am zis că ’vă rog să îmi spuneți ce faceți cu această infracțiune flagrantă? ’ și le-am zis așa, lipsirea de libertate, de la 2 la 7 ani, el poate fi și arestat la momentul acesta ’. Când o auzit ăștia, ‘Vă încătușăm sau dați-le drumu sau vă încătușăm ’. M- am uitat așa la ei, ‘văft …[neinteligibil]… eu nu am făcut pe teren, înțelegi?

DOMN : Ăhă.

JUDECĂTOARE: Eu n-am făcut teren, am făcut doar sală de judecată.

DOMN : Da, da.

JUDECĂTOARE: Deci eu nu-s pe anchete, eu nu-s detectiv, eu sunt așa, ce îmi aduce omu ’.

DOMN : Da, da.

JUDECĂTOARE: Ascultăm procuroru’, ascultăm inculpatul, ascultăm avocatu’, bă, da’ erau chestii din satelit, niște copii închiși în mașini care băteau cu pumnul, …[neinteligibil]… auzi, știi ce înseamnă lipsire de libertate? (…)și era lipsire de libertate cu agravantă.

(…)

Discuțiile judecătoarei continuă și cu alt furnizor care îi aducea droguri acasă, a căror sursă era gruparea P, lucru de care judecătoarea era perfect conștientă și chiar era cunoscătoare a modului în care aceste droguri periculoase 3-CMC erau diluate cu diverse substanțe de umplutură.

 JUDECĂTOARE: Chestia aia pe care o consum eu… Eu oricum tot timpul când am consumat, n-am consumat decât de la ei! Da? E marfa lu’ B., pe care e aia de acolo de la HUMOR de la P…

DOMN: Păi aia-i de căcat!

JUDECĂTOARE: P. personajul principal este…

DOMN: Știu!

JUDECĂTOARE: MMC-ul ăla, 3-MMC-u… c-acuma vorbim deschis și știm despre ce e vorba…pe care băieții o combină cu un fel de supliment alimentar care e un fel de calciu, magneziu! Fucking vitamine! OK? Și-o slăbesc, că altfel îți rupe nasu’! O dată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’ …[neinteligibil]…Ești proastă, tu nu vezi că ai și rană la nas? (râde) Da… Și se întâmplă foarte rar la mine, L.!

DOMN: Da…

JUDECĂTOARE: Eu nu mi-aș mai dori, doar că… nu…. nu știu cum să zic… îi vine câteodată chefu’ ușor, na…ce vr… Nu mi-a venit niciodată să zic asta! Uite, am chef câteodată să consum iar! Chiar am chef!

DOMN: …[neinteligibil]…

JUDECĂTOARE: Nuuu, și se-ntâmplă foarte rar! Nu, n-am avut! N-am avut alte persoane și n-am avut încredere! Auzi, eu? Uită-te la mine! Eu? Alte persoane? Cine?

DOMN: Nu știu…

În acest context, judecătoarea susține că liderul grupării P reprezintă o vulnerabilitate pentru ei toți și i-a solicitat unui intermediar să îi transmită acestuia să plece din țară pentru o perioadă, recomandându-i să se ducă în Spania sau în Italia, întrucât chiar a fost deja avertizat că e supravegheat, și a renunțat să mai facă direct trafic de droguri, el nu va fi lăsat în pace de către procurori:

(…)

JUDECĂTOARE: Auzi, știi cum se-ngroapă totul? Nu te duci tu într-o zi la [liderul grupării P] și-i zici ”Băiatule, nu spui nimic nimănui, îți iei nevasta și fetița și plecați într-o vacanță vreo 6 luni!

DOMN: Da’ ce să-i spun lu’ ăsta…[neinteligibil]…

(…)

JUDECĂTOARE: Da și hai să-ți zic: P. nu este urmărit în permanență, deci, P., ca să fie toată lumea bine, deci, ca dosaru’ ăsta să se înnăbușească, trebuie să plece vreo șase luni din țară…și să facă altceva, știu că poate ți-e greu să-i transmiți asta.

DOMN: Da, mi-e greu tare.

(…)

Judecătoarea și-a exprimat, în mod repetat, temerile că liderul grupării P ar putea încheia înțelegere cu organele de urmărire penală și ar putea să „o toarne”, deoarece ea este cea care l-a informat pe liderul grupării că este vizate în dosarul penal al DIICOT:

(…)

JUDECĂTOARE: Ce voiam eu să te întreb: Dacă pe P. îl încalță la un moment dat și să zicem că procurorii-i zic așa: “P., hai că-ți dăm cu suspendare sau facem…

DOMN: …[neinteligibil]…

JUDECĂTOARE: … cumva să te scoatem…

DOMN: Mda.

JUDECĂTOARE: … tu spune-ne doar cine ți-o turnat? Încheie pactu’ ăsta cu noi, toarnă-i pe ăia care … spune-ne exact!”(…)”

(…)

JUDECĂTOARE: Lu’ P. poa’ să-i promită marea cu sarea …[neinteligibil]… și P. poate ca să-și salveze pielea poate …[neinteligibil]…, poate nu-i turnător, lu’ P. …[neinteligibil]… salveze pielea zîce “Haide, o torni pe judecătoare șî scapi. ”

DOAMNĂ: …[neinteligibil]…

JUDECĂTOARE: Deși nu scapă nici el.

(…)

În septembrie 2023, judecătoarea a solicitat unui intermediar să organizeze o întâlnire cu liderul grupării P într-un loc privat pentru a discuta cu acesta în legătură cu dosarul DIICOT.

(…)

JUDECĂTOARE: Unde spuneți voi, auzi, dar niciun …. Îi spui așa doar, lași telefonul la Humor și ne vedem acolo, fără telefoane, își lasă telefonul la Humor, nu și-l închide…..

DOMN: Știu, știu.

JUDECĂTOARE: Voi vă lăsați telefoanele la voi acasă, fără să le închideți, eu mi le las acasă la mine, fără să le închid, dar nu într-un loc public.

DOMN: La mine acasă, la Frasin.

(…)

JUDECĂTOARE: Ok, ă, auzi, vezi eu nu mă întind la povești, eu ce am să-i spun, îi spun.

(…)

JUDECĂTOARE: Orice-ar fi…deci orice-ar fi tu afli de la mine …[neinteligibil]…. când vin perchezițiile la (liderul grupării P).

JUDECĂTOARE: Nu vin încă, eu zic că vreo jumătate de an mai durează că … timp în care-l supraveghează.

(….)

JUDECĂTOARE: Știi că e verișoru’ lu’  cumnată-miu. R. o luat o data de la tine, nu?

DOMN: Da.

JUDECĂTOARE: Nu? Să știi că … [neinteligibil]… R. e ok. S-o lăsat cumva de ele. Să ai grijă cu ăsta (îi arată ecranul telefonului). B., ai grijă mare, da?

(…)

JUDECĂTOARE: Da, da, el nu e arestat … [neinteligibil]. .. Și unde e arestat, că nu e la mine?

DOMN: E arestat și el. … [neinteligibil]. ..

(…)

DOMN: Păi el o lucrat la pompieri și o fost la pompier și dup-aia s-o retras.

JUDECĂTOARE: Du-te!

DOMN: Da.

JUDECĂTOARE: Da, știu. Tu, hai sa-ți zic, știi cum l-o luat pe el ? O turnat câțiva…

DOMN: Da.

JUDECĂTOARE: …Și el o zis așa. Hai să-ți zic. O fost supravegheat, și erau, erau …[neinteligibil]. . . de mașini și persoane care veneau și plecau de la el noaptea.

(…)

DOMN: Da’ l-o prins cu iarbă?

JUDECĂTOARE: Tocmai, tocmai. Da, tocmai. B., eu, eu l-am arestat pe taică-su. Taică-su  din ’71. Și el… el, el nu-i însurat cu mama lui. Stai fără grijă. B., nu-ți face griji!

În octombrie 2023, s-a făcut o percheziție la domiciliul  judecătoarei, unde organele de anchetă au găsit probele care demonstrează consumul de substanțe 3-CMC și 4-CMC. Judecătoarea este cercetată în prezent pentru comiterea infracțiunilor de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, și „favorizarea făptuitorului”, deoarece în perioada aprilie – septembrie 2023, în calitate de judecător de drepturi și libertăți în dosarul DIICOT Suceava a avut acces la informații nepublice privind actele de urmărire penală efectuate, mandate de supraveghere tehnică și prin intermediari l-a informat de aceste lucruri pe liderul grupării P, urmărind în această modalitate, pe de o parte, obținerea de foloase necuvenite pentru altul, iar pe de altă parte îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală cu privire P, persoană referitor la care judecătorul a susținut în mod repetat că a fost furnizorul de droguri de mare risc pentru consumul propriu.

Cum colaborau Grupările N și P

Din cercetările făcute de organele de anchetă, era de notorietate faptul că gruparea N își procura drogurile de la gruparea P. Tranzacțiile care au avut loc între membrii grupului infracțional P și liderul grupării N se desfășurau, de regulă, în locuri retrase și cu trafic redus, în afara centrelor urbane din Suceava. Liderul grupării P furniza liderului grupării N droguri de mare risc în cantități mai mari (en-gros), stabilind prețul de vânzare, locul tranzacțiilor, modalitatea de încasare a banilor. În cazul în care apăreau probleme pe parcurs, liderul grupării P avea drept decizional de stabilire a planului de urmat de membrii grupării sale și de colaboratori.

Astfel de sincope în „colaborare” nu au încetat să apară. În august 2023, liderul grupării N a fost prins de poliție având asupra sa peste 50 de grame de 3-CMC, droguri furnizate de gruparea P. După acest incident care aducea necazuri afacerii cu droguri, gruparea P a sistat colaborarea cu gruparea N, mai ales după ce a aflat „pe surse”, de la judecătoarea consumatoare de faptul că era vizată de anchetatori.

După ce a oprit colaborarea cu N, liderul grupării P a mai luat decizia de a nu mai manipula drogurile, dându-i această sarcină fratelui său, cel care a continuat traficul de substanțe interzise.

De asemenea, după pierderea furnizorului,  liderul grupării N a identificat alte surse de la care a procurat droguri, fiind identificați alți doi traficanți în acest sens, unul din Suceava, altul din Bistrița Năsăud.

Pentru cei mai periculoși dintre toți cei implicați în aceste dosare, procurorii vor pușcărie, considerându-i serioase amenințări sociale. Consumul de droguri afectează din ce în ce mai mult România, iar cei mai afectați sunt tinerii și, în unele situații chiar și minorii. Din păcate, acești traficanți de droguri nu sunt foarte impresionați de forțele de ordine, găsesc tot felul de ocazii să ocolească legea, apelează, iată, la informatori din sistem, cu acces la date din dosare penale, nu au niciun fel de remușcare în a vinde droguri minorilor, uneori sunt pericole în trafic, conducând sub influența substanțelor interzise și pentru cei mai mulți traficul de droguri este unica sursă de venit, neștiind sau nevrând să facă altceva util societății.

Vezi mai multe știri pe Știri Naționale.

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate