Defectuos consiliat, primarul de Piatra-Neamț sare degeaba la gâtul consilierilor locali din opoziție

Ieri, în ședința de consiliu local s-a supus la vot sau de fapt a început supunerea la vot, dar primarul s-a răzgândit și a retras proiectul, o inițiativă prin care se dorea emiterea unor obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea unor datorii publice.

Trecem repede peste faptul că nu prea părea ca primarul să aibă majoritatea asigurată să-i treacă proiectul.

Trecem repede și peste faptul că PSD a venit cu un amendament de bun simț prin care solicita imputarea banilor cheltuiți dacă proiectul nu se realizează.

Trecem repede și peste faptul că începuse votarea proiectului când el a fost retras, ceea ce nu pare chiar legal.

Pe scurt, consilierii PSD au zis că ar fi de acord cu proiectul, dar eventualele pagube să și le asume primarul, iar primarul, când a auzit de asumare a zis că opoziția blochează dezvoltarea orașului. (click aici pentru ce a zis Andrei Carabelea)

Problemele, cum le vedem noi, sunt altele.

În fapt, această emisie de obligațiuni nu se dorește să se facă până la capăt și dacă se va face nu va funcționa. Această emisie de obligațiuni este doar un instrument pe care cineva, care cunoaște sistemul bancar peste capacitatea celor de la primărie de a-l înțelege, îl va folosi pentru a-și întări poziția și pentru a-și crește punctajul în cadrul unei viitoare renegocieri bancare a împrumuturilor existente. Este o schemă pe care o înțeleg doar cei care știu cum funcționează sistemul bancar, bursele și negocierile nepublice dintre marii clienți și bănci.

Acest mandat pe care îl dorea primarul de la consiliul local e posibil nici să nu ajungă la maturitate, adică la emisia de obligațiuni, ci e posibil să fie suficient pentru ca niște bancheri care ar vrea să ajute orașul să justifice mai sus din punct de vedere ierarhic, refinanțarea datoriilor.

Joaca din spatele acestui proiect este mult prea complexă ca să poată fi explicată într-un articol. Acest gen de proiecte ar trebui discutate cu liderii de grupuri politice din consiliul local, explicată strategia din spatele hârtiilor, nevoia de atuuri pentru negocierea refinanțării și riscurile, dar și beneficiile pe care le implică mai ales din punct de vedere al cheltuielilor.

Primarul Andrei Carabelea ori a fost depășit de subiect și nu a înțeles strategia care i-a fost propusă de consultantul său, crezând că va aduce bani din obligațiuni, ori a înțeles, dar din motive subiective sau obiective nu a vrut să explice și consilierilor despre ce e vorba. În ambele variante a fost defectuos sau deloc consiliat pe linia de comunicare, alegând cele mai proaste metode de a-și impune un proiect și apoi de a se rățoi politic la consilierii locali.

În primul rând, cei de la primărie ar trebui să nu mai plece de la ipoteza că toți ne încălțăm cu fesul și nu avem cunoștințe minime despre cum funcționează niște sisteme financiare ca să înțelegem că emisiunea de obligațiuni e o Fata Morgana pentru primărie, dar poate fi un instrument motivațional puternic ce poate fi pus pe masă la o refinanțare.

În al doilea rând, cei de la primărie ar trebui să explice măcar liderilor politici principali despre ce e vorba. Înțelegem că nu se pot spune public multe lucruri pentru că ar dăuna grav unor viitoare negocieri pentru refinanțări, dar ele trebuie discutate politic, căci altfel nu există voturile necesare ca să fie aprobate.

Recomandăm domnului primar să nu mai ia în seamă indicațiile bazate pe orgoliile politice ale unui fost prefect și să își ia soarta în propriile mâini, să se așeze la masă și să discute și cu ceilalți lideri politici de pe poziții de parteneriat politic. Dacă va duce în continuare lupte fără miză cu opoziția doar pentru că așa zice un șef politic de la PNL nu va reuși niciodată să facă nimic. Șeful lui politic va pleca la treburile lui spre Roman sau poate spre Bacău, iar el, primarul Andrei Carabelea, va rămâne să deconteze războaiele altora.

Mai mult de atât, tot ca recomandare, sugerăm primarului Andrei Carabelea să facă ce știe să facă, nu ce-i zice șeful lui să facă. Carabelea știe să stea la masă, să fie diplomat dacă e nevoie, să facă compromisuri și să ajungă la acorduri cu oamenii. Acum, cu multa instigare, se duce inutil și distructiv în zona de războinic politic, iar haina de combatant nu îl prinde bine deloc. Se enervează și când se enervează vorbește gura fără el, făcându-și singur mari deservicii.

Concluzionând, proiectul cu emisiunea de obligațiuni este o parte a unei strategii complexe și imposibil de explicat public. Pentru implementarea acestui proiect ar fi nevoie de cheltuieli între 50.000 și 100.000 euro care ar putea fi o pagubă în bugetul local.

Ieri, consilierii PSD nu s-au opus acestui proiect, cum a interpretat primarul, ba chiar au dat dovadă maximă de înțelegere față de primar, propunând-i să își asume succesul propriului proiect, făcând următorul amendament. ”Nerealizarea obiectivelor acestui proiect până la data de 31.12.2023 atrage răspunderea civilă, penală sau administrativă, după caz, și duce la imputarea și recuperarea prin orice mijloc legal a tuturor sumelor cheltuite pentru acest proiect. Recuperarea sumelor cheltuite se va face pe cale civilă de la inițiatorul și de la coordonatorul proiectului în egală măsură.”

Deci, consilierii PSD nu au spus NU la ce vrea să facă primarul și nu le-a explicat și lor, ci doar i-au spus că nu s-a vorbit cu ei, nu li s-a explicat, dar votează cu condiția ca, dacă se cheltuie banii aiurea, cine i-a cheltuit să-i aducă de acasă de la el, nu tot din buzunarele pietrenilor. Un lucru absolut normal, mai ales că se vota un proiect tocmai despre datoriile realizate de primărie în baza unor cheltuieli făcute aiurea.

Iosub Robert

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate