Descoperire revoluționară în lupta cu astmul bronșic sever (STUDIU)

Un studiu de reper a arătat că astmul sever poate fi controlat folosind terapii biologice, fără adăugarea de steroizi inhalatori în doze mari obișnuite, care pot avea efecte secundare semnificative.

Descoperirile studiului multinațional SHAMAL, publicat în The Lancet, au demonstrat că 92% dintre pacienții care utilizează terapia biologică benralizumab (n.red: anticorp monoclonal,vândut sub numele de Fasenra) ar putea reduce în siguranță doza de steroizi inhalatori și mai mult de 60% dintre pacienți ar putea opri orice utilizare.

Rezultatele studiului ar putea fi revoluționare pentru pacienții cu astm bronșic sever prin reducerea sau eliminarea efectelor secundare neplăcute și adesea grave ale steroizilor inhalatori. Acestea includ osteoporoza, care duce la un risc crescut de fracturi, diabet și cataractă.

Astmul este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la nivel mondial – care afectează aproape 300 de milioane de oameni – și aproximativ 3 până la 5% dintre aceștia au astm bronșic sever. Această afecțiune se traduce prin dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept și tuse, împreună cu crize de astm repetate care necesită spitalizare frecventă.

Studiul SHAMAL a fost condus de profesorul David Jackson, șeful Centrului pentru astm bronșic sever de la Guy’s and St Thomas și profesor de medicină respiratorie la King’s College din Londra. Profesorul Jackson a spus: „Terapiile biologice, cum ar fi benralizumab, au revoluționat îngrijirea astmului sever în multe feluri, iar rezultatele acestui studiu arată pentru prima dată că daunele legate de steroizi pot fi evitate pentru majoritatea pacienților care utilizează această terapie”.

Benralizumab este o terapie biologică care reduce numărul de celule inflamatorii numite eozinofile. Acestea sunt produse în număr anormal în căile respiratorii ale pacienților cu astm bronșic sever și sunt implicate critic în dezvoltarea crizelor de astm. Benralizumab este injectat la fiecare patru până la opt săptămâni și este disponibil în centrele de specialitate NHS pentru astm.

Studiul SHAMAL a avut loc în 22 de locuri din patru țări – Marea Britanie, Franța, Italia și Germania pe un eșantion de 208 pacienți. Aproximativ 90% dintre aceștia nu au prezentat nicio agravare a simptomelor de astm și au rămas fără exacerbări pe parcursul studiului de 48 de săptămâni. Vor fi necesare studii similare cu SHAMAL înainte de a se putea face recomandări ferme cu privire la siguranța și eficacitatea reducerii sau eliminării utilizării de doze mari de steroizi cu alte terapii biologice.

Studiul a fost finanțat de AstaZeneca și realizat de cercetători de la universități renumite, inclusiv Queens University Belfast, Université Paris-Saclay și Trinity College Dublin.

Sursa: sciencedaily

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate