Despre banii scoși din gunoi, cu șeful ADI ECONEAMȚ, Bogdan Gavrilescu (VIDEO)

Gestionarea deșeurilor în județul Neamț este o problemă spinoasă, mai ales în contextul în care există proceduri de infingement la nivelul Uniunii Europene împotriva României pe tema gropilor ilegale de gunoi care ar trebui închise. Deși la Neamț există, teoretic, un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, autoritățile nu au reușit nici în ziua de astăzi să pună la punct mecanismele pentru a avea un județ mai prietenos cu mediul.

Șeful ADI ECONEAMȚ, Bogdan Gavrilescu, confirmă faptul că e loc de mai bine în gestionarea deșeurilor în județ.

„De aproximativ 2 ani, ADI ECONEAMȚ a început să își facă simțită prezența și lucrurile să se îmbunătățească atât cât se poate de repede. Sunt multe lucruri care trebuie făcute. Îmi doresc ca aceste schimbări să poată fi vizibile și pentru cetățeni într-o perioadă următoare. Țelul meu este ca în județul Neamț să fie primul UAT care să aibă taxă zero pentru deșeuri.”

Depozitul ecologic de deșeuri de la Girov e o problemă dureroasă la Neamț. Din păcate, gunoiul care ajunge aici este în continuare contaminat cu materiale care pot fi reciclate și e un depozit care absoarbe  majoritatea deșeurilor din Neamț. În plus stațiile de sortare există… dar lipsesc cu desăvârșire.

„Anul acesta am făcut o analiză a deșeurilor și vreau să vă spun că deșeul reciclabil care se colectează de pe raza județului Neamț este de foarte proastă calitate. Valorificarea nu poate fi la potențialul maxim și nu poate acoperi cheltuielile de gestionare a deșeurilor.”

Deși s-au investit (unii spun „furat”) milioane de euro în sistemul de deșeuri din Neamț, aceste investiții nu se văd. Mai mult, nici în ziua de astăzi municipiul Piatra-Neamț nu este conectat la sistem, procedura de atribuire trenând de vreo 4 ani. Din această cauză, gunoiul la Piatra-Neamț, chiar dacă are o rată mare de reciclare, se plătește ca deșeu nesortat, deci mai scump. Bogdan Gavrilescu e de părere că ar trebui să se dea amenzi operatorilor, UAT-urilor, cetățenilor pentru a îmbunătăți situația.

Întregul dialog poate fi urmărit mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate