Despre eroare și prejudecată: Capcana efectului de halou în evaluarea lumii din jurul nostru

Una dintre caracteristicile minții umane este tendința noastră, de cele mai multe ori involuntară, de a face judecăți globale bazate pe o singură trăsătură sau caracteristică. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „efectul de halou,” a fost definit de către psihologul Edward Thorndike în anii 1920 și rămâne un subiect de cercetare în psihologie până în prezent.

Efectul de halou a fost identificat inițial în 1907 de către psihologul american Frederick L. Wells, însă a fost recunoscut în 1920 cu dovezi empirice furnizate de psihologul Edward Thorndike. El a dat numele fenomenului în articolul său din 1920 „A Constant Error in Psychological Ratings”.

Efectul de halou descrie o prejudecată sau o eroare cognitivă – tendința noastră de a generaliza o impresie pozitivă sau negativă asupra unei persoane, situații, unui produs, unui candidat în cursa electorală etc., bazându-ne pe o singură caracteristică sau trăsătură a acesteia. De exemplu, dacă cineva este perceput ca fiind atractiv fizic, există o probabilitate crescută ca acea persoană să fie evaluată și în alte domenii ca având calități pozitive, cum ar fi inteligența sau bunătatea. Efectul de halou nu este limitat doar la interacțiunile sociale, ci se extinde și în domenii precum publicitatea, marketingul și selecția de personal. Companiile pot utiliza acest fenomen în strategiile de marketing, asociind produsele cu trăsături pozitive pentru a crește atractivitatea acestora în ochii consumatorilor.

Câteva exemple în care se manifestă efectul de halou:

 1. Frumusețea și atracția fizică: Una dintre cele mai frecvente situații în care se observă efectul halo este frumusețea. Oamenii au tendința de a asocia atractivitatea fizică cu calități pozitive, cum ar fi încrederea în sine sau succesul profesional.
 2. Abilități intelectuale: Dacă cineva este perceput ca fiind inteligent, există o șansă mai mare ca acea persoană să fie privită și ca având alte calități, cum ar fi simțul umorului sau abilitățile sociale.
 3. Experiență profesională: Persoanele cu o experiență profesională sau expertiză într-un anumit domeniu pot fi supuse efectului de halou, cu privire la presupunerea că sunt competente într-o gamă mai largă de activități.
 4. Personalitate plăcută: Oamenii cu o personalitate plăcută sau cu abilități sociale dezvoltate sunt adesea percepuți ca având și alte trăsături pozitive, cum ar fi generozitatea sau încrederea.

Cauzele efectului halo:

 1. Simplificarea cognitivă: Oamenii tind să folosească simplificări cognitive pentru a face față cantității mari de informații pe care o primesc zilnic. Așadar, se ajunge la generalizarea pe baza unui singur aspect, ceea ce duce la efectul halo.
 2. Impactul primului contact: Primele impresii au un impact semnificativ în formarea judecăților ulterioare. Dacă o primă impresie este pozitivă, acest sentiment pozitiv poate contamina percepția ulterioară.

Exemple de consecințe ale efectului de halou:

 1. Evaluări subiective: Efectul de halou poate duce la evaluări subiective și injuste, întrucât oamenii sunt predispuși să acorde calități pozitive sau negative pe baza unei trăsături singulare.
 2. Influențe asupra deciziilor de angajare: În contextul profesional, efectul de halou poate influența deciziile de angajare, unde o trăsătură sau o calitate percepută ca pozitivă poate avea un impact disproporționat asupra evaluării generale a candidatului.
 3. Percepții distorsionate: Efectul de halou poate distorsiona percepțiile noastre asupra realității și poate influența modul în care interacționăm cu cei din jur.

Cum să minimizăm efectul de halou:

 1. Conștientizare: Conștientizarea acestui fenomen este primul pas pentru a încerca să-l minimalizăm. Fiind conștienți de tendința noastră de a face generalizări bazate pe o singură trăsătură, putem încerca să evaluăm o persoană într-un mod mai echilibrat.
 2. Analiză obiectivă: Înainte de a emite judecăți, este important să analizăm obiectiv mai multe aspecte ale unei persoane, pentru a evita influențarea evaluărilor noastre de către un singur atribut.
 3. Gândire critică: Dezvoltarea gândirii critice și abordarea informațiilor cu o atitudine deschisă și sceptică poate contribui la minimizarea efectului de halou.

Efectul de halou reprezintă un aspect interesant al psihologiei umane, ilustrând complexitatea și subiectivitatea proceselor de evaluare și judecare. Conștientizarea acestui fenomen și eforturile pentru a evalua lumea din jurul nostru într-un mod mai cuprinzător pot contribui la formarea unor percepții mai echilibrate și obiective în interacțiunile noastre cotidiene, fără a cădea într-o extremă sau alta, orbește.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate