Despre situația din HORECA – Marius Novac, antreprenor și consilier local din Piatra-Neamț (VIDEO)

Marius Novac este un antreprenor și consilier local din Piatra-Neamț care activează în domeniul HORECA. După doi ani de pandemie și restricții care au afectat profund această industrie, Marius Novac spune că efectele încă se resimt și va mai dura până când afacerile își vor reveni.

Industria ospitalității a fost cea mai afectată dintre toate domeniile de această pandemie și de restricțiile impuse. Cei care se ocupă cu evenimentele e posibil să fi fost mai afectați decât noi. Cifra de afaceri, raportată la 2019, în HORECA a scăzut cu aproximativ 35%. HORECA aduce vreo 5% din PIB. Nu e puțin.”, spune Marius Novac.

La una dintre afaceri Marius Novac a fost nevoit să renunțe în această perioadă: „A rămas afacerea de la Ceahlău, de la etajul 12, restaurantul, cel mai afectat, s-a închis și acum încercăm să redeschidem cafeneaua Casa Blanca.”

Antreprenorul spune că fericirea eliminării restricțiilor nu a durat prea mult, deoarece a crescut inflația, a apărut o nesiguranță a veniturilor, a cheltuielilor și oamenii încep să strângă cureaua, renunțând la divertisment.

În privința programului IMM Invest care trebuia să susțină prin credite afacerile afectate de pandemie, Marius Novac a precizat că industria HORECA a fost refuzată în bloc, fiind considerată cel mai puțin solvabilă din cauza lipsei de activitate.

„Ajutorul a fost doar la știri. A mai fost o măsură cu granturi din bani europeni. S-a acordat doar 20% din cifra de afaceri din 2019. La nivel local, sunt consilier, am încercat și chiar am așteptat ceva din partea administrației locale dar, nu… Am cerut la un moment dat să se ofere o reducere la acea taxă anuală pentru acordul de funcționare. Nu s-a putut obține acest lucru. În alte orașe mari s-a putut ieși pe spațiul public cu terase gratuit. Orice scutire ar fi însemnat enorm pentru noi.”, a mai spus Marius Novac.

În privința viitorului HORECA, Marius Novac se declară optimist, mai ales că vine sezonul estival și, în lipsa restricțiilor, oamenii vor ieși mai mult din case.

Mai multe detalii în materialul video:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate