Despre situația semnalată ieri, pe Lacul Izvorul Muntelui (Ipoteze)

Foto: captură video

În articolul publicat ieri, 15 mai relatam o situație îngrijorătoare care ne-a fost semnalată de către un cititor: mai precis în zona barajului, pe Lacul Izvorul Muntelui pluteau o sumedenie de pești morți.

Reprezentanții ANCBP ne-au explicat că peștii provin cel mai probabil de la o crescătorie (momentan neidentificată) și că vor fi dispuse măsuri pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. În acest sens, în urma publicării articolului la care facem referire s-a autosesizat și Poliția Transporturi iar Garda Națională de Mediu a precizat că se va deplasa o echipă însoțită de reprezentanți ai D.S.V. , D.S.P. , A.P.M., Apele Române și Poliția portuară.

Astăzi am discutat din nou cu reprezentanții ANCBP – Filiala Piatra-Neamț și se pare că în momentul de față ar exista cel puțin trei ipoteze. Prima și cea mai plauzibilă ar fi cea a braconajului – este cunoscut faptul că în asemenea cazuri se folosesc substanțe toxice, de aceea exemplarele capturate în acest mod sunt eviscerate anterior consumului.

O altă ipoteză ar avea la bază clasica „răfuială” între proprietarii diferitelor crescătorii, multe dintre ele funcționând și acum fără autorizații.

Un ultim scenariu ar fi legat de păstrăvăriile care își desfășoară activitatea la negru unde proprietarii folosesc o hrană neconformă iar dejecțiile care pleacă de aici și ajung ulterior în lac ar conține inevitabil substanțe toxice care ar putea duce la astfel de incidente.

Potrivit ANCBP, în urma cercetărilor efectuate de reprezentanții asociației s-a stabilit că peștii sunt morți de cel puțin 3-4 zile.

Așteptăm cu interes concluziile Gărzii Naționale de Mediu.

Vom reveni cu noi date despre acest subiect.

Pe aceeași temă:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate