Destinul tragic al lui Yin Yuguo, îndrăgostit iremediabil de Eminescu și decedat în drum spre Cetatea Neamț, subiect de documentar pe Netflix

Anul acesta s-au împlinit 4 ierni de când o tragedie cumplită petrecută într-o gară din Neamț l-a luat dintre noi pe tânărul Yin Yuguo. Fiu de profesori universitari, Yuguo s-a născut în China, în Kunming, și la vârsta de 16 ani a decis să vină în România, în Bacău, pentru a studia limba română la Universitatea din oraș. În 2018 a fost admis la o clasă pregătitoare în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, loc unde a putut să ia contact direct cu ceea ce iubea cel mai mult: Eminescu, poezia și cultura est-europeană. I-a impresionat pe toți cu dorința sa de a cunoaște tot ce înseamnă România, limba română și aici se simțea acasă. Își spunea „Dragonul Carpaților” și găsea frumusețe în orice lucru mărunt găsit la noi în țară.

Părinții l-au înțeles și l-au susținut necondiționat în visul său, chiar dacă distanța a durut. I-au dat aripi acestui tânăr minunat care pe 1 Decembrie 2018, de Centenar, a mers la Alba Iulia și a sărbătorit Marea Unire mai însuflețit decât mulți dintre români. Bucuria lui a fost imortalizată de un reportaj Recorder pe care îl puteți urmări mai jos:

La scurt timp după acest moment deosebit, pe 26 ianuarie 2019 tânărul chinez a plecat cu trenul spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţ. La ieşirea din Gara Roman a făcut o confuzie, fiind convins că a greșit stația și că trebuia să coboare. A sărit din tren în mers, gest pentru care a plătit cu viața. Băiatul s-a lovit la cap de o bornă kilometrică și a murit pe loc. Trupul adolescentului a rămas aproape o oră în zăpadă, până când l-a văzut un angajat CFR care trecea prin triaj.

”Se pare că tânărul era într-o clasă pregătitoare la o universitate din Bacău, era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani. (…) În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ la vremea respectivă.

În ziua în care ar fi împlinit 17 ani, la data de 15 Martie 2019, tânărul a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Bacău.

Povestea dramatică s-a transformat într-un film documentar. „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”, regizat de Ilinca Călugăreanu, una dintre cele mai importante regizoare de filme documentare de la noi, are 28 de minute și a fost lansat destul de recent pe Netflix.

Documentarul poate fi urmărit aici – click, pentru cei care au cont pe platformă.

Vă recomandăm acest scurt metraj, mai ales românilor care și-au pierdut orice urmă de speranță când vine vorba de România. Privită prin ochii lui Yin Yuguo, țara noastră e un paradis. Un film despre sensibilitate, poezie, iubire, emoție, împlinirea unui vis, dar și despre tragedii. În martie 2023 ar fi împlinit 21 de ani.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate