DGASPC Neamț are o gaură de aproape 30.000 de euro din cauza unui fost salariat trimis în judecată pentru abuz în serviciu

În prima jumătate a acestui an, Curtea de Conturi a prezentat un raport de audit financiar efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ (DGASPC Neamț). Raportul are în vedere perioada anului 2021. Fiind un raport foarte amplu, vom prezenta în mai multe articole câteva dintre problemele identificate.

Printre primele abateri constatate se numără o creanță de 142.739 lei care ar fi trebuit recuperată de la un fost salariat, veche de mai bine de un deceniu. E foarte posibil ca DGASPC Neamț nici să nu mai vadă acești bani vreodată, însă e bine de precizat faptul că paguba a fost produsă de un fost salariat care a avut calitatea de funcționar public în cadrul direcției până în anul 2006 și care a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Suma provine din impozit pe salarii și salarii necuvenite pentru perioada 2005-2006, la care s-au adăugat dobânzile de întârziere. DGASPC Neamț s-a constituit parte civilă în dosarul penal nr. 555/279/2008.

Curtea de Conturi arată că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, la data bilanţului, evaluarea creanţelor și datoriilor se face la valoarea lor probabilă de încasare:

„Diferenţele constatate în minus între valoarea de inventar stabilită la inventariere și valoarea contabilă netă a creanţelor se înregistrează în contabilitate pe seama ajustărilor pentru depreciere. Astfel, fără a ține seama de reglementările contabile în vigoare (…), entitatea nu a respectat principiul prudenţei potrivit căruia evaluarea trebuie făcută pe o bază prudentă și în special trebuie să se țină cont de toate deprecierile. De asemenea, conform principiul prevalenței economicului asupra juridicului (realităţii asupra aparenţei) informaţiile contabile prezentate în situaţiile financiare trebuie să fie credibile, să respecte realitatea economică a evenimentelor sau tranzacțiilor, nu numai forma lor juridică. Neînregistrarea ajustărilor creanţelor incerte au condus la o supraevaluare a soldului contului 461 „Debitori peste 1 an” din cadrul categoriei activelor necurente”.

Așadar, valoarea abaterii constatate în acest caz este de 142.739 lei. DGASPC, conform Curții de Conturi, a denaturat datele cu privire la elementele patrimoniale, înscrise în situațiile financiare întocmite la 31.12.2021, date care nu prezintă o imagine fidelă şi reală.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate