DGASPC Neamț, despre acuzațiile aduse Comisiei pentru Protecția Copilului Neamț

Comunicat de presă

Ca urmare a articolului cu titlul: „Copil cu handicap grav (6 kg la un an și jumătate), lăsat în voia sorții de Comisia pentru Protecția Copilului Neamț“, semnatar Ionuț Corfu, apărut în data de 25.07.2022, facem precizarea că acesta deține și se bazează pe informații și evenimente false, cuprinde elemente denigratoare, menite să incite la ură, redactate într-o manieră tendențioasă și induce în eroare cititorii.

Deși înțelegem rolul presei într-o societate democratică, maniera în care au fost relatate aspecte în legătura cu situația copilului este una în totală neconcordanță cu realitatea, pervertindu-se tocmai rolul anterior amintit. Este condamnabil că autorul Ionuț Corfu decide să publice acest material de tip „fakenews” despre un minor, deși recunoaște că articolul este nedocumentat, bazat pe surse fictive și redactat fără să ceară un punct de vedere de la instituția noastră, consecința directă fiind dezinformarea opiniei publice. De altfel, semnatarul articolului nu cunoaște sau nu înțelege prerogativele legale în cadrul cărora operează DGASPC Neamț și Comisia pentru Protecția Copilului și, prin urmare, amestecă atribuțiile și competențele celor două autorități, cu scopul voit de a inventa un subiect de presă revoltător.Totodată, autorul acestui „fakenews” încurcă, omite să precizeze și inventează, în mod deliberat, date și evenimente din cadrul soluționării cazului copilului, pentru a denigra instituții și specialiști și pentru a induce în eroare cititorii.

În altă ordine de idei, este imperios necesar ca opinia publică să înțeleagă că nu vorbim despre o situație alarmantă, vreun caz în care DGSAPC Neamț sau Comisia pentru Protecția Copilului Neamț au pus în pericol viața unui minor sau ar exista vreo „abatere penală”.

Concret, cazul copilului a fost soluționat cu celeritate, după cum urmează: în data de 08.03.2022, reprezentanții legali ai minorului depun o cerere de încadrare în grad de handicap pentru acesta. Deși termenul legal de soluționare, prevăzut de lege, este de 60 de zile, Comisia pentru Protecția Copilului a emis certificatul în data de 22.03.2022, adică la 2 săptămâni de la solicitare. Afirmația „copilul a fost lăsat în voia sorții” este una nefondată, rău-voitoare și contrazice realitatea.

La data de 22.03.2022, minorul intră în planul de abilitare-reabilitare și monitorizare a copilului, conform certificatului de încadrare în grad de handicap. Monitorizarea a fost realizată de specialiștii din cadrul DGASPC Neamț și DAS Târgu­Neamț, care au acționat doar în interesul copilului. Pe parcursul acesteia, bunica și mătușa maternă au declarat, în scris, că își vor da interesul pentru a-i sprijini pe părinți să se ocupe de copil, astfel încât acesta să nu fie instituționalizat. DGASPC Neamț, prin specialiștii săi, a întreprins toate măsurile de prevenție pentru a nu fi separat copilul de părinții săi. În ciuda bunelor intenții ale familiei lărgite, rapoartele de monitorizare au dus la ideea că aceștia nu pot asigura serviciile necesare îngrijirii copilului cu grave probleme medicale.

Prin urmare, la data de 14.07.2022 s-a realizat a treia și ultima vizită a specialiștilor Serviciului pentru Copilul Maltratat al DGASPC Neamț, împreună cu reprezentanți ai DAS Târgu-Neamț, care au constatat elemente clare de neglijare gravă a stării de sănătate a copilului. La fix o săptămână de la aceste constatări, adică la data de 21.07.2022, Directorul General al DGASPC Neamț aprobă Referatul de propunere a Plasamentului în Regim de Urgență pentru copilul în cauză, având în vedere situația nou creată.

Precizăm că, în perioada 14.07.2022-21.07.2022, copilul a primit îngrijiri medicale la secția Pediatrie din cadrul Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu­Neamț.

Astfel, afirmațiile din textul lui Ionuț Corfu, precum „reprezentanti ai Comisiei pentru Protectia Copilului, au fost la domiciliul copilului”, „lăsat de izbeliste de Comisia pentru Protectia Copilului din cadrul DGASPC Neamt”, „niciun dintre specialistii in Protectia Copilului, nu s-a gandit să pună mana pe telefon si sa cheme o ambulanta”, „să nu soliciti ajutor medical intr-o asemenea situație, poate fi abatere penala”, „s-ar fi refuzat internarea acestuia” sunt informații false, și, alături de alte informații greșite sunt folosite într-un material de extremă gravitate, ce acuză instituții, specialiști și chiar societatea civilă în mod eronat, grosolan și fără să respecte minime reguli jurnalistice și deontologice. Considerăm că atât titlul materialului la adresa căruia facem aceste precizări, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate, false și de natură să inducă cititorii în eroare.

De altfel, contrar a ceea ce articolul, la care facem precizările, lasă să se înțeleagă, Comisia pentru Protecția Copilului NU este în subordinea DGASPC Neamț. Comisia pentru Protecția Copilului are în componența sa 5 specialiști din cadrul mai multor instituții publice și 2 reprezentanți din cadrul unor organisme private neguvernamentale, din societatea civilă. Este lipsit de orice urmă de rațiune să acuzi societatea civilă că ar acționa împotriva intereselor unui copil. Mai mult decât atât, așa cum reiese din precizările anterioare, Comisia pentru Protecția Copilului NU are atribuții în privința monitorizării situațiilor de risc identificate de autoritățile publice locale și NU se deplasează la domiciliul copiilor aflați în situații de risc. Aceste acțiuni sunt întreprinse de specialiștii DGASPC Neamț și cei ai serviciilor publice de asistență socială din unitățile administrativ teritoriale. Toate aceste instituții nominalizate au acționat conform legii și în interesul superior al copilului.

Prin urmare, ținând cont de prevederile legale, solicităm eliminarea articolului cu totul din mediul online. În caz contrar, solicităm publicarea prezentei, în întregime, în aceleași condiții în care articolul a fost realizat, postat și distribuit de autorul Ionuț Corfu, atât în site-ul www.tvmneamț.ro, cât și pe canalele social media.

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații referitoare la acest subiect conform regulilor/cutumelor deontologice și în limitele legii.

DGSAPC Neamț

comunicat-de-presa-DGASPC-Neamt

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate