DGASPC Neamț: „Drum lin, Barbara Stamm! O mare prietenă a persoanelor cu dizabilități din Neamț a părăsit această lume!”

Barbara Stamm, o mare prietenă a persoanelor cu dizabilități din județul Neamț, a încetat din viață, lăsând în urma ei o lume mai bogată și mai luminoasă prin nenumăratele proiecte de suflet pe care le-a inițiat și susținut.  

DGASPC, Centrul Păstrăveni, județul Neamț și România au pierdut astăzi unul dintre cei mai sinceri, devotați și altruiști prieteni. Barbara Stamm a fost omul care și-a «pierdut inima în România» așa cum ea însăși declara în urmă cu câțiva ani iar acest lucru s-a simțit literalmente în eforturile ei de peste 30 de ani în care a contribuit la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități. Pentru noi este o mare pierdere și plecarea ei în altă lume ne lasă o imensă tristețe în suflet dublată însă de o enormă gratitudine pentru toată implicarea sa. Fiecare pas făcut în Neamț, fiecare zâmbet și fiecare lacrimă au fost de neprețuit și au contribuit remarcabil la schimbarea noastră, a tuturor și a întregului sistem de asistență socială. Eforturile sale ne obligă să îi onorăm memoria fiind din ce în ce mai buni și continuîndu-i munca și dedicarea în favoarea persoanelor cu dizabilități. Lumea noastră este mai bogată și mai frumoasă datorită ei! Drum lin, Excelență!“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.

Barbara Stamm s-a născut în octombrie 1944 și a avut o carieră prodigioasă din punct de vedere politic, fiind prima femeie preşedinte din istoria de 200 de ani a Parlamentului Bavariei. Din această postură și nu numai, a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor româno-germane și a fost unul dintre politicienii străini care a vizitat țara noastră de peste 100 de ori, de fiecare dată în sprijinul persoanelor cu dizabilități sau a altor categorii defavorizate.

Chiar Barbara Stamm declara în urmă cu câțiva ani că „România este a doua mea patrie. Germania a fost şi este în continuare interesată de o legătură strânsă cu România şi pot spune că angajamentul prietenos al Germaniei a contribuit la netezirea drumului României în Uniunea Europeană. Astăzi suntem de peste zece ani uniţi în mare casă numită Europa – o Europă la care România a aparţinut întotdeauna geografic şi cultural”. Faptul că inima ei a bătut cu putere pentru România s-a văzut în nenumăratele proiecte umanitare în care s-a implicat sau pe care le-a inițiat în multe județe precum Neamț, Suceava, Timiș, Bihor, Botoșani, Ilfov, Tulcea, etc. Meritele deosebite obţinute în această activitate asiduuă i-au fost recunoscute doamnei Barbara Stamm de către statul român încă din anul 2000 când i-a fost conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Ofiţer.

În județul Neamț, Barbara Stamm a ajuns în 1991, când a vizitat căminul-spital pentru copii cu dizabilități. Acela a fost momentul de început al cooperării româno-germane în domeniul asistenței sociale din Neamț, fiind înființată în scurt timp, la inițiativa dumneaei Asociaţia «Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V», în sprijinul copiilor României. În anul 2000 a înființat Fundația Bavaria–România pentru a sponsoriza proiecte sociale în țara noastră. Unul dintre proiectele remarcabile dezvoltat de Fundație este și Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni unde, prin investiții financiare serioase și angajament personal, Fundația a contribuit la transformarea acestei instituții într-una cu standarde comparabile cu cele din Germania, un exemplu de bună practică în România. Acest lucru a fost remarcat și de Președinția României care a onorat activitatea doamnei Stamm în mai multe rânduri, conferindu-i disctincții și premii în semn de recunoștință pentru implicarea sa.

DGASPC Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate