Directorul executiv adjunct al ADI ECONEAMȚ explică licitațiile ratate privind contractarea serviciilor de salubrizare pe zona 1 Neamț (VIDEO)

Directorul executiv adjunct al ADI ECONEAMȚ, Claudiu Pădure, a adus o serie de clarificări legate de licitația care s-a realizat pe zona 1 Neamț privind serviciile de salubrizare în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Zona 1 include municipiul Piatra-Neamț,și 25 de UAT-uri învecinate, inclusiv Roznov. Compania responsabilă cu serviciile de salubrizare trebuie să ducă deșeurile la stația de sortare și transfer din zona Piatra-Neamț pentru valorificare, iar restul deșeurilor ajung la depozitul de la Girov. Deșeurile colectate de pe raza municipiului Piatra-Neamț vor rămâne la depozitul de la Piatra-Neamț până la închiderea acestei gropi de gunoi.

S-au făcut două licitații pentru zona 1, ambele ratate. În cazul primei licitații făcute în urmă cu câțiva ani, operatorul a refuzat să presteze serviciile, iar în cazul licitației recente scandalul este cât casa și a ajuns pe masa Parchetului European condus de Codruța Kovesi. Despre acest lucru am scris aici – click.

„Licitația a fost câștigată de o asociere CLEAN PREST ACTIV – SALUBRIS. Au fost multe contestații, din partea operatorului din Piatra-Neamț, Brantner. Contestațiile au fost câștigate de ADI ECONEAMȚ la Curtea de APEL și la CNSC. Pe scurt, contractul a fost semnat pe 22 decembrie 2022. Pe 23 decembrie operatorul nou desemnat avea termen 90 de zile – începea perioada de mobilizare – să aducă mașini, să contracteze populația, agenți economici, persoane fizice, asociații de proprietari, să deschidă punct de lucru, să se organizeze, să obțină autorizații, licențe etc.

Aveau termen de 5 zile pentru a depune garanția de bună execuție. Aceasta trebuia prezentată ca o scrisoare de garanție bancară de la o instituție de credit sau ca o poliță de asigurare. Legal, a avut posibilitatea să prelungească acea perioadă de 5 zile la 15 zile. În ultima zi de depunere, ne-a trimis mai multe refuzuri ale unor instituții de garantare din România, dar și o scrisoare de garanție bancară emisă de o instituție din Praga-Cehia. Forma și conținutul corespundeau. Pe celelalte le-am respins, după care acest document a fost supus verificărilor.

S-a întocmit o comisie imediat după ce a urmat perioada de mobilizare cu un reprezentant de la CJ Neamț, primării, inclusiv ADI ECONEAMȚ. Comisia are obligația de a monitoriza perioada de monitorizare a noului câștigător. În această perioadă, primăria Piatra-Neamț, dar și ADI ECONEAMȚ au trimis spre verificare o adresă la Banca Națională a României, singura instituție care poate verifica o scrisoare de garanție bancară. Și primăriei Piatra-Neamț, și ADI ECONEAMȚ Banca Națională a României a răspuns prin corespondența primită de la Banca Națională Cehă cum că societatea emitentă a garanției de bună execuție nu a fost autorizată să funcționeze ca instituție de credit. Entitatea este autorizată ca instituție de plată, putând oferi servicii în acest sens doar pe teritoriul Cehiei. Comisia a înaintat repede un raport către președintele ADI ECONEAMȚ. Președintele a fost obligat să convoace Adunarea Generală.

Pe 24 aprilie,vom avea Adunare Generală prin care reprezentanții fiecărei UAT au responsabilitatea de a da un verdict acelui raport. Se aprobă sau nu se aprobă, așa este procedura. Mai mult de atât ce putem face? Dacă AGA va decide, operatorul va pierde contractul.”, a declarat Claudiu Pădure.

Reluarea procedurii de licitație va mai dura, probabil, încă un an. În această perioadă, Brantner își menține contractul cu municipiul Piatra-Neamț. Restul UAT-urilor de pe zona 1 pot încheia contracte cu operatori autorizați și licențiați până când va exista un nou câștigător al licitației. Colectarea deșeurilor nu poate fi blocată.

„Nu sunt diferențe foarte mari de prețuri, fiecare operator va veni cu prețul său în ofertă. Primarii au fost reticenți la început, dar am purtat discuții cu ei și au înțeles aspectul procedural. Primarii trebuie doar să ia la cunoștință situația și să anuleze contractul. Fiecare UAT în parte are reprezentant în ADI ECONEAMȚ. De regulă, este primarul care trebuie să primească mandat de la Consiliul Local să voteze ceea ce a spus BNR în Adunarea Generală a ADI ECONEAMȚ. Ei au fost induși în eroare și de unele articole din presă care spuneau că ADI ECONEAMȚ trebuia să anuleze contractul, însă nu se poate acest lucru fără decizia AGA. Contestațiile acestea ne-au ținut pe loc ani în șir. În ultima perioadă, din fericire, legislația mai ține și cu noi. Termenele de judecată nu mai sunt atât de lungi cum erau odată.”, a mai precizat Claudiu Pădure.

Pentru mai multe detalii legate de situația deșeurilor la Neamț urmăriți materialul video integral de mai jos:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate