DOOM 3 (dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), disponibil acum și online

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” pune la dispoziția utilizatorilor un instrument util, gratuit, online. Este vorba despre DOOM – Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.

Puteți accesa dicționarul la următorul link: https://doom.lingv.ro/

Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, este instrumentul normativ care recomandă cum trebuie să se scrie, să se pronunțe și să se utilizeze corect gramatical cuvintele limbii române literare actuale.

Varianta digitală cuprinde peste 65.000 de articole redactate conform normelor oficiale în vigoare, așa cum au fost stabilite în cea de-a treia ediție (DOOM3), tipărită în 2021 la Editura Univers Enciclopedic.

Dicționarul se adresează tuturor celor care vor să se exprime corect în scris și oral, interesați de problemele de cultivare a limbii, contribuind astfel la folosirea unitară a limbii române literare.

DOOM nu are decât implicit o latură corectivă, întrucât nu sunt menționate variantele respinse de normă; unele abateri, forme și construcții considerate greșite sunt semnalate în Studiul introductiv.

De asemenea, fiind un dicționar de forme, dicționarul nu cuprinde și definițiile cuvintelor înregistrate, pentru care ar trebui consultat bine-cunoscutul Dicționar explicativ al limbii române (DEX).

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate