Dumitrina Mitrea: „Ținutul Secuiesc nu există!”

Trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, iniţiate de UDMR, au fost recent respinse în Parlamentul României. Parlamentarii AUR se numără printre cei care s-au opus acestor propuneri de acte normative care prevedeau, în esență, înființarea unui Ținut Secuiesc – o structură independentă a comunității maghiare în regiunile în care comunitatea maghiară este majoritară în România.

În problema Ținutului Secuiesc erau trei propuneri legislative inițiate de Partidul UDMR. Acele trei propuneri legislative… toată lumea a votat împotriva lor. Normal că ne vom bate de fiecare dată pentru tot ceea ce ține de ținuturile noastre, ale României. Iar din punctul nostru de vedere, Ținutul Secuiesc nu există.

Din punctul de vedere al parlamentarilor AUR, Ținutul Secuiesc nu există, nimeni nu l-a „oficializat”, ca să spunem în termeni politici. Ne vom bate pentru fiecare bucățică de pământ al românilor. Ați văzut, prea bine, în Parlament, au fost diverse grupuri politice care și-au rupt cămașa de pe ei, s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care au reușit să înlăture aceste propuneri venite nerealist în imaginea celor de la UDMR.

Nu știu dacă știți că la Consiliul Europei, am avut un amendament venit din partea celor de la UDMR, un amendament care lichida destul de grav unele obligații pe care România și le asuma. Și împreună cu domnul deputat Luncaciu am vorbit cu ceilalți parlamentari din Consiliul Europei, ne-a ajutat și ne-a sprijinit să înlăturăm acest amendament.

Și slavă Domnului că UDMR nu și-a dus jocul până la capăt în Consiliul Europei. Era vorba tot despre autonomie, tot despre drepturile minorităților culturale, drepturile culturale ale minorităților din România. Noi am specificat în Consiliul European și domnul deputat Luncaciu a luat cuvântul în acel moment și a specificat faptul că România este țara care poate fi luată drept exemplu de bune practici, în ceea ce privește drepturile oferite minorităților din statul nostru.”, a explicat Dumitrina Mitrea, deputat AUR.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate