Echipa de robotică a CNI, CYB3RG0DS, cu un pas mai aproape de excelență. Calificare la etapa națională a BRD FTC: First Tech Challenge Romania

Echipa CYB3RG0DS a Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț s-a remarcat cu succes la etapa regională a competiției de robotică BRD FTC: First Tech Challenge Romania, care a avut loc în perioada 8-11 martie la Iași.

CYB3RG0DS a reușit să se califice la etapa națională a acestei importante competiții de profil, iar în rândurile de mai jos, semnate de unul dintre membrii echipei, puteți afla mai multe detalii despre acești elevi remarcabili.

Echipa de robotică de la CNI este formată din elevi pasionați: Octavian George Tanasă – 11A, Ana Maria Lazăr – 11A, Diana-Gabriela Secară – 11A, Ștefan Apopei – 11E, Mihnea Lupașcu – 11C, Dragoș Florescu – 11D, Anca Ghilescu – 12A, Irina Mihai – 9A, Ștefan Ciucanu – 11E, Monica Dulceag – 11E și Alexandra Mutu – 11C, coordonați cu multă atenție de informaticianul Adrian Mujdei. Bineînțeles, echipa se bucură de toată susținerea directoarei Colegiului Național de Informatică, Daniela Neamțu.

Scopul echipei CYB3RG0DS este atingerea succesului în cadrul competițiilor FTC: First Tech Challenge, deopotrivă dezvoltându-ne aptitudinile în domeniile afiliate câmpului cuprinzător al roboticii. Traseul nostru până la etapa regională a acestui concurs a fost presărat cu impedimente și provocări, dar acest lucru nu ne-a descurajat, ci doar ne-a alimentat dorința de a câștiga și ne-a îndemnat să găsim cât mai multe soluții fiabile și să gândim inovativ. Prin perspectiva faptului că anul acesta echipa de robotică CYB3RG0DS s-a mărit, orizontul competențelor noastre s-a dezvoltat și a dat naștere măiestriei care stă astăzi la baza echipei noastre de robotică. Fiecare membru al echipei este un atu pentru departamentul din care face parte și își dăruiește devotamentul său maxim pentru reușita echipei, fără o comunicare excelentă între departamente, evoluția noastră nu ar fi posibilă.

Începând cu data de 8 martie și până pe 11 martie, etapa regională a competiției BRD FTC: First Tech Challenge Romania s-a desfășurat în centrul comercial Agora, Iași. Echipa CYB3RG0DS s-a evidențiat în cadrul acestei competiții nu doar prin meciurile prestate și mecanismele robotului, dar și prin calitățile FIRST pe care le înfățișează, ce se află la baza acestei competiții. Toate cele 49 de echipe au participat cu o foarte mare îndârjire, iar meciurile au fost deopotrivă strânse și ne-au ținut cu sufletul la gură.

Echipa CYB3RG0DS a obținut locul 7 din 49 și locul doi în cadrul premiilor „CONTROL AWARD” ce sunt oferite echipelor care au reușit să dezvolte un algoritm cât mai eficient după care robotul trebuie să funcționeze în perioada autonomă, de asemenea câștigând 4 meciuri din 6 jucate contra unor alianțe puternice și de admirat și reușind calificarea la etapa națională. Unul dintre cele mai emoționante meciuri pentru noi a fost meciul cu numărul 5 în care, din diferite motive, am rămas singuri în alianță împotriva echipelor SnakeTech și StefTech, însă am reușit să câștigăm acest meci în ciuda tuturor așteptărilor datorită unor elemente surpriză, la diferență de un punct surprizând chiar și jurații a căror priviri erau ațintite asupra noastră.

În ciuda faptului că unele echipe nu au prezentat Gracious Professionalism față de noi, acest lucru nu ne-a schimbat atitudinea și ne bucurăm de restul momentelor frumoase împărțite cu alte echipe ale județului nostru și le dorim mult succes tuturor. Cel mai mare punctaj al nostru obținut la această etapă este de 200 de puncte, obținut în alianță cu echipa The Eagles din Roman, cu care am prestat un meci minunat și dinamic.

Elementele surpriză nu s-au sfiit să apară nici în timpul celorlalte meciuri astfel întâmpinând unele dificultăți. Materialul terenurilor pe care s-au desfășurat meciurile a fost diferit de cel cu care suntem noi obișnuiți și cu ajutorul căruia ne-am desfășurat antrenamentele, astfel că roțile robotului nostru patinau și nu aveau aceeași aderență. Mecanismul de punctare cu care ne-am propus să punem pixelii pe tablă s-a defectat, moțiunea brațului pe spate fiind limitată, însă această problemă a fost remediată printr-o intervenție rapidă a departamentului de mecanică. Unele probleme au afectat și perioada de autonomie prin erori ale senzorilor din cauza razelor de lumină sau repetarea ciclului de autonomie după încheierea celui precedent.

Comunicarea și conexiunile cu alte echipe constituie o parte importantă din inițiativele echipei noastre. Cu ajutorul ramei noastre foto ce afișează mesajul „Be Robot” am adus zâmbetul pe buzele multor echipe care nu au ezitat să facă o poză cu aceasta și să își lase amprenta pe ea prin lipirea unui sticker. Am creat multe legături cu echipele prezente la eveniment cu ajutorul acesteia. Nu în cele din urmă, ne bucurăm să menționăm echipele care nu au ezitat să ne susțină și pe care le-am susținut prin dezvoltarea unei galerii dinamice și puternice. Aceste momente sunt de o foarte mare însemnătate pentru noi datorită valorii clipelor petrecute cu acești elevi minunați și pasionați, mai ales că toate aceste echipe sunt formate de colegi de ai noștri din județul Neamț, echipele EuCodez (Piatra Neamț), The Eagles (Roman) și Blizzard Eye (Târgu Neamț).

Echipa CYB3RG0DS este gata să facă performanță și să obține premii în toate competițiile la care va participa, calificarea la etapa națională a acestei echipe este dovada devotamentului ei către domeniul roboticii și dorința de a-și îndeplini visul, robotul și elementele de marketing sunt proba certă că toate eforturile noastre sunt materializate și că suntem pe drumul spre succes.

Le mulțumim organizatorilor, dar și sponsorilor noștri Avasting, Autonom, Ardealul, BS Print, Dinamic, Enzymes & Derivates, KapitanConstruct și TehnoHoby! De asemenea, îi mulțumim doamnei director Daniela Neamțu care ne susține activ la orice pas!

Secară Diana-Gabriela, Clasa a XI-a A
Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț

Sursa: cni.nt.edu.ro

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate