EDITORIAL: PSD Neamț și PNL Neamț ar trebui să aprindă lumina înainte de a deveni victime

Niște băieți, conduși de un personaj foarte inteligent și un bun strateg, au pus la cale un plan prin care PSD și PNL în Neamț să devină vulnerabile din punct de vedere electoral, pentru a introduce o a treia variantă politică și a impune oameni fideli grupului de interese pe care nu îl vom nominaliza încă.

Planul este unul bine gândit, desfășurându-se pe două fronturi: unul în interiorul PSD Neamț și PNL Neamț și altul în exterior. Pentru ambele planuri sunt racolați sau, după caz, manipulați oameni din PSD și PNL, din presă și alți formatori de opinie. Aceștia au roluri simple: în principal, să alimenteze o atmosferă distructivă care să dezbine organizațiile politice din interior și să ducă la nominalizări de candidați cu cele mai slabe șanse și în secundar, să alimenteze conflicte între partide prin instigare la atac politic și la răspuns la atac.

În paralel, în mod miraculos, candidații care sunt slabi și trebuie să candideze ca „mâini moarte” vor beneficia de sprijin financiar din partea unor binevoitori, sprijin financiar mai consistent decât al candidaților care ar avea șanse, pentru a se impune în fața acestora.

Tot în paralel, și aici ar trebui să aprindă lumina pentru început PNL și PSD, vor apărea în spațiul online tot felul de atacuri la adresa celor două partide și a liderilor acestora. Atacurile împotriva PSD se vor face ca să pară că vin din partea PNL și invers, pentru ca nu cumva cele două organizații politice să se așeze la masă și să facă lumină, dar vor fi și atacuri confecționate să pară că sunt de la PSD-iști contra altor PSD-iști și PNL-iști contra altor PNL-iști.

Va funcționa sau nu acest plan? Cel mai probabil, în multe dintre punctele lui, da, pentru că cele două partide mari din Neamț sunt deja în fierbere pe dispute interne, unele alimentate chiar prin acest plan, iar banii vor lua ochii celor care nu au capacitatea de a mirosi aceste strategii și nu se întreabă niciodată de ce ar băga cineva bani să susțină un candidat slab.

Mai departe, totul ține de câtă încredere au în ei înșiși liderii celor două organizații politice, căci cu siguranță propria intuiție le va spune în multe cazuri că ceva nu pare logic, dar, pe de altă parte, manipularea va încerca să le contrazică ce simt ei. Deci, în final, este vorba de câtă încredere vor avea liderii celor două partide în propria intuiție și ce capacitate vor avea să ignore manipulările care, de multe ori, sunt foarte iscusit puse în practică.

Totul e simplu: când ești lider și ai planul tău, pe care îl știi doar tu, acest plan nu poate fi încurcat de nimeni, pentru că nu îl știe nimeni. Când faci lucruri la care ești instigat sau ai un plan politic care ți-a fost sugerat, indus sau impus, atunci acel plan sau lucru cu siguranță nu este al tău. Doar eșecul va fi al tău și nu va fi împărțit cu cei care te-au convins să urmezi un alt plan decât ai fi vrut tu.

În concluzie, ceea ce pare un cerc al absurdului poate fi de multe ori rezultatul unui plan pe care nu îl vedem.

I.R.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate