Emisiune de mărci poștale cu zimbri, cu ocazia Zilei Mondiale a Rezervațiilor și a Parcurilor Naturale

O nouă emisiune de mărci poștale, având ca subiect fauna, realizată de Romfilatelia este introdusă în circulație cu ocazia „Zilei Mondiale a Rezervațiilor și a Parcurilor Naturale”, joi, 11 ianuarie.

Este prima zi din calendarul ecologic al lumii, ales la inițiativa mai multor organizații ecologiste pentru a marca cea de-a 84-a aniversare de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky din Rusia, în anul 1997.
La nivel național au fost desemnate peste 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii. Dintre acestea, Romsilva are în administrare 22 de parcuri naționale și naturale, și peste 190 de rezervații naturale și monumente ale naturii.

Mărcile poștale ale emisiunii Ziua mondială a rezervațiilor naturale ilustrează în imaginile lor zimbrul aparținător al speciei Bison bonasus, care se găsește în Europa. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, odinioară prezent pe tot continentul cu excepția Spaniei, Italiei și nordului Scandinaviei.

În România, zimbrii sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș. Deși ieșiți din categoria speciilor vulnerabile, zimbrii au mare nevoie de intervenții pentru conservare.

În România, zimbrii pot fi văzuți în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț. Zimbrii au fost introduși în România în anul 1958 când primele două exemplare au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg.

Imaginile mărcilor poștale cu valorile nominale de 2, 3, 6 și 25 Lei prezintă zimbrii în diverse ipostaze surprinse în stare de libertate în Rezervația Vânători Neamț, iar manșetele minicolilor reproduc imagini inedite ale peisajului teritoriului în care aceștia conviețuiesc.

Romfilatelia mulțumește pentru sprijinul documentar domnilor Sebastian Cătănoiu, director și ing. Lică Balmoj, din partea RNP-Romsilva Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și domnului Gheorghe Popa, fotograf.

Emisiunea este disponibilă de joi, 11 ianuarie 2024, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

Sursa: Romfilatelia

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate