Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Neamț în anul 2023

În anul 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț a avut ca obiectiv primordial creșterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală, rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii și asigurarea climatului de legalitate a mediului.

La finalul anului 2023, procentul de ocupare a funcţiilor prevăzute în statul de organizare era de 71,87%.

Pentru prevenirea criminalităţii au fost organizate 98 de întâlniri directe cu reprezentanții unităților de învățământ, au fost desfășurate 425 de ședințe de prevenire-instruire la clasă cu 20.556 de beneficiari și au fost întocmite 44 de analize de caz, în urma unor evenimente semnalate în unități de învățământ sau în zona adiacentă acestora. În anul 2023 au fost sesizate 55 de infracțiuni (-32% comparativ cu anul 2022).

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, în anul 2023, au fost implementare trei programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, fiind inițiate proiecte și campanii în domeniul prevenirii infracțiunilor contra persoanei, infracțiunilor contra patrimoniului și a criminalității informatice. Totodată, la nivelul Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității au fost desfășurate și alte tipuri de activități destinate altor tipuri de victimizare, a fost implementată Campania Sigur Acasă și Campania destinată Zilei Europene pentru prevenirea furturilor din locuințe.

Pentru realizarea pregătirii profesionale continue, în anul 2023, în cadrul a 29 de sesiuni, de pregătire au fost instruiți 278 de polițiști pe linia conducerii auto defensive, fiind desfășurate 88 de activități de pregătire fizică și autoapărare, 80 de activități de pregătire tactică și executate 20 activități de tragere.

De asemenea, în cursul anului 2023, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, 553 de polițiști au fost instruiți cu privire la acordarea primului ajutor.

În anul 2023, la nivelul structurilor din cadrul inspectoratului, au fost sesizate un număr de 10.009 fapte de natură penală, faţă de 10.836 înregistrate în anul 2022 (- 7,63%).

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, structurile de ordine publică au acţionat, în sistem integrat, cu  I.J.J. Neamţ, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acţiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunitate.  

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, printre care menționăm 15.197 de intervenţii la evenimente, dintre care 5.623 în mediul urban și 9.574 în mediul rural, fiind aplanate 5.466 de stări conflictuale.

În privința criminalității contra patrimoniului,  în anul 2023, au fost sesizate 3.525 de infracțiuni contra patrimoniului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când au fost sesizate  3.950 astfel de infracțiuni (-10,75%).

 La nivelul județului Neamț, în cursul anului 2023, polițiștii au intervenit la 5.567 de stări conflictuale, 3.002 dintre acestea intrafamiliale și au intervenit la  3.967 de sesizări privind cazurile de violență domestică, fiind emise 348 de ordine de protecţie provizorii.

Pentru deservirea comunității, au fost emise 38.155 de certificate de cazier judiciar, precum și 4.881 de adeverințe de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii numărul 118 din 2019.

În anul 2023, în ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, au fost soluționate 358 de dosare penale. În referire la indicatorii de performanță obținuți, se remarcă 45 de propuneri de trimitere în judecată și 25 de rechizitorii.  În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare a fost recuperat un prejudiciu de 3.434.710 lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 10.478 de dosare penale, fiind dispuse 316 măsuri preventive.

În cursul anului 2023 au fost efectuate 2.228 de cercetări ale locului faptei, fiind ridicate 801 urme papilare, 373 de înscrisuri, 47 de urme biologice şi 2.135 de alte categorii de urme (formă, materie, etc). Prin activităţi specifice, au fost realizate 172 de identificări, valorificând urmele ridicate în urma cercetărilor la faţa locului.

Totodată, au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de persoanele urmărite, fiind depistate 66 de persoane pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii și 14 care posedau mandate europene de arestare, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. De asemenea, alte 11 persoane care posedau mandate de arestare preventivă au fost încarcerate de polițiști.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost desfășurate 497 de acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost constatate 78 de infracţiuni, fiind aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în valoare de 52.100 de lei.

În cadrul activităţilor preventive au fost descoperite şi ridicate, în vederea confiscării, 61 de arme de foc, 276 de kilograme de materii explozive și articole pirotehnice, 7.000 de kilograme de substanțe și produse chimice periculoase și 242 de kilograme de carne de vânat.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos, fiind constatate 359 de infracţiuni la regimul silvic și fiind aplicate 571 de contravenții la Legea nr. 171/2010.

De asemenea, s-a dispus confiscarea a 4.093,34 metri cubi material lemnos față de 1.825,29 metri cubi material lemnos, în anul precedent și indisponibilizarea a 9 autoutilitare destinate transportului de material lemnos, precum și altor bunuri folosite la comiterea de infracțiuni sau contravenții.

În domeniul piscicol au fost organizate 74 de controale pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul piscicol, fiind constatate, în flagrant delict, 14 infracțiuni prevăzute de legislația în vigoare. 

În ceea ce privește activitatea luptătorilor pentru acţiuni speciale, în perioada analizată, au fost asigurate 16 misiuni de pază şi escortă, 25 de intervenţii rapide la evenimente, 25 de stări conflictuale aplanate, 70 de percheziţii, 2 participări la măsuri de ordine, 10  mandate de aducere executate și 3 mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare. De asemenea, luptătorii pentru acțiuni speciale au desfășurat 4 activități de negociere.

Pe linie rutieră, prioritatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Neamț rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată, în  judeţul Neamț, s-au produs 642 accidente de circulaţie (+1), soldate cu 39 persoane decedate (-13), 124 rănite grav (+34) şi 717 rănite uşor (+9).

În ceea de privește criminalitatea trasfrontalieră, în cursul anului 2023 au fost înregistrate 26 de lucrări, desfășurate activitățile dispuse de procuror, prin delegare, în 3 ordine europene de anchetă.

Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniile cu incidență asupra protecției animalelor au fost constatate 66 de infracțiuni, fiind aplicate 162 de sancțiuni contravenționale.

În ceea ce privește asigurarea managementului comunicării, au fost organizate și desfășurate numeroase campanii și evenimente publice, acestea având scopul unei promovări corecte şi echidistante a serviciilor furnizate de polițiști, îmbunătăţirea percepţiei cetăţenilor cu privire la poliţist și creşterea încrederii şi respectului acestuia faţă de instituţia noastră.

În contextul cooperării inter-instituţională, evidențiem buna colaborare cu toate unităţile de parchet competente la nivel teritorial şi cu celelalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne cu atribuţii la nivel naţional şi judeţean.

Obiectivele stabilite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț pentru anul 2024 se referă la gestionarea fenomenului infracţional şi menţinerea gradului de siguranţă, intensificarea activităților preventive pe linia consumului și traficului de droguri, îmbunătățirea parteneriatului între cetățeni și poliție, dezvoltarea capacității de comunicare publică și pregătirea profesională continuă a polițiștilor.

De asemenea, poliștii vor continua acțiunile, pentru combaterea evaziunii fiscale,  pentru prevenirea și combaterea infracţiunilor contra persoanei, contra patrimoniului, a celor ce privesc regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase.

Polițiștii vor desfășura activități specifice, pentru reducerea violenței domestice, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și creșterea educației rutiere în rândul participanților la trafic, îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate