Eveniment dureros pentru comunitatea din Mitocu-Bălan: Arde chilia regretatului părinte Proclu Nicău (IMAGINI)

Astăzi, 2 iunie 2023, în jurul orei 16.00, chilia regretatului părinte Proclu Nicău din satul Mitocu-Bălan, comuna Crăcăoani, a fost cuprinsă de flăcări. Amplul incendiu care se manifesta generalizat a fost surprins într-o filmare de o persoană aflată la fața locului. Localnicii au alertat echipele de pompieri care intervin pentru a stinge incendiul și a limita pagubele. Incendiul se desfășoară foarte aproape de zona forestieră.

Evenimentul nefericit a adus îngrijorare și mobilizare în rândul comunității locale, chilia părintelui fiind un punct de reper în această zonă.

Părintele Proclu Nicău s-a mutat la cele veșnice pe 28 ianuarie 2017. Pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. Părintele Proclu a intrat în obştea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comunişti, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Părintele Proclu s-a îndreptat spre satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie la poalele pădurii. Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate