Exercițiu cu forțe și mijloace în teren la Mănăstirea Petru Vodă – Neamț: Incendiu la fondul forestier

„Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă pentru intervenţia în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier al Ocolului Silvic Poiana Teiului”

Pentru gestionarea eficientă a unor situații de urgență ce se pot produce în raionul de intervenție, periodic, personalul ISU Neamț se pregătește prin exerciții și aplicații. Astfel de activități fac parte din pregătirea continuă atât a pompierilor militari cât și a celorlalte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă în vederea cooperării eficiente în gestionarea unei situații de urgență.

În ziua de 26.09.2023, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, fiind urmărită activitatea componentelor județene ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în cazul producerii unui incendiu la fondul forestier al Ocolului Silvic Poiana Teiului.

Exercițiul a avut în vedere atingerea următoarelor obiective:

 • verificarea funcţionării fluxului informaţional decizional;
  • antrenarea autorităţilor responsabile, definite prin H.G. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, pentru tipul de risc simulat;
  • perfecţionarea deprinderilor pentru punerea în aplicare a planurilor de cooperare cu instituţii cu rol de sprijin pe timpul gestionării situaţiilor de urgenţă;
  • verificarea capacităţii de cooperare pe timpul misiunilor de intervenţie cu forţe aparţinând MAI;
  • verificarea modalităţii de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ;
  • antrenarea personalului unităţii pentru conducerea operaţiunilor şi coordonarea forţelor venite în sprijin de la alte unităţi utilizând mijloace de comunicaţii;
  • verificarea gradului de pregătire a personalului unităţii pentru executarea acţiunilor de intervenţie pentru stingerea incendiilor la fondul forestier;
  • antrenarea întregului personal participant pentru punerea în aplicare a planurilor şi procedurilor de intervenţie conform încadrării şi misiunilor primite.

Acest exercițiu a presupus două etape, una dintre acestea fiind desfășurată în data de 19.09.2023 când au fost convocați în ședință extraordinară reprezentanți ai instituțiilor implicate în gestionarea situației de urgență creată.

Conform scenariului, desfășurarea propriu-zisă a exercițiului a avut loc în data de 26.09.2023, începând cu ora 10:00 când în dispeceratul unităţii s-a primit un apel ce anunța faptul că s-a produs un incendiu la Mănăstirea Petru Vodă în care sunt victime, existând posibilitatea propagării la fondul forestier.

La locul indicat au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Garda II de intervenție Poiana Teiului și SVSU Poiana Teiului.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la nivelul a trei chilii în interiorul în care au fost surprinse 6 persoane care nu au putut să se autoevacueze, extinzându-se și la fondul forestier.

Din cauza numărului mare de victime și a suprafeței mari afectată de incendiu, la nivelul ISU Neamţ se pune în aplicare Planul Roșu de Intervenție și se trimit în sprijin forțe și mijloace din cadrul Detașamentelor de Pompieri Roman și Piatra Neamț.

În timpul misiunii de localizare a incendiului, un lucrător al ocolului silvic identifică un element de muniție și este solicitată în teren și prezența echipei pirotehnice pentru asanarea acestuia.

La acest exercițiu au participat:

 • IPJ Neamț;
 • IJJ Neamţ;SAJ Neamţ;UPU Piatra Neamţ;SVSU Poiana Teiului;SVSU Farcașa;Filiala Neamț a Societății Naționale de Cruce Roșie;Clubul de Radioamatori Neamț;Direcția Silvică Neamț – Ocolul Silvic Poiana Teiului;Ocolul Silvic Privat INGKA Investments;Ocolul Silvic Privat Green Gold Est;Mănăstirea Petru Vodă;
 • Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț cu forțe și mijloace de la detașamentele de pompieri Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț (10 autospeciale pentru stingere, o motopompă NOVUS, cinci ambulanțe SMURD (din care o ATPVM), un camion pentru transport PMA (punct medical avansat), o șenilată, o autospecială pentru intervenții pirotehnice, un microbuz și 6 autoturisme de serviciu cu 85 de cadre militare) și voluntari din cadrul programului „Salvator din pasiune”.

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Neamț

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate