Expoziția îngerilor modelați din lut, la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamț

În cadrul „Zilelor Mitropolit Veniamin Costachi”, ediția a Vl-a,  11-12 decembrie 2023, care se desfășoară la Seminarul Teologic Mănăstirea Neamț,  a avut loc vernisajul lucrărilor din lut ale elevilor seminariști, realizate în cadrul Lecției de meșterit sub îndrumarea instructorului coordonator, meșter popular Ionela Lungu și a doamnei profesoare Oana Grădinaru, colaboratoarea și diriginta clasei a Xl-a, Patrimoniu Cultural. 

În plan principal a avut loc expoziția de grafică și icoane pe lemn „Sfinți imnografi”, sub îndrumarea profesorilor Oana Grădinaru și Dan Țârdea.

Exponatele sunt legate de tematica anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, imnele și psalmii fiind rugăciuni purtate către Bunul Dumnezeu de îngeri.

Michelangelo Buonarroti spunea „Am văzut îngerul în piatră și l-am sculptat până l-am eliberat”. Tinerii învățăcei de la secția Patrimoniu Cultural exersează astfel să elibereze frumosul în arta lor.

 Îngerii au fost reprezentați din lut în plan sau spațial, dar și încercări de lucru cu foițe metalice decorate pe suport de lemn. Fiecare elev și-a pus amprenta personală în realizarea temei de lucru, dând dovadă de multă creativitate în modelajul lutului, tușa finală fiind pictarea îngerilor. Unii elevi au modelat în plus clopoței din lut sau suporturi de lumânare, respectând un același timp tema.

Expoziția a fost admirată de invitații de onoare – delegații de preoți Profesori și elevi de la Licee Teologice din Suceava, Dorohoi, Dorohoi, Botoșani, Galați, Iași, Piatra Neamț, Tulcea  – prezenți la Simpozionul Național de spiritualitate, istorie și Cultură dedicat anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. 

Această activitate este ca urmare a parteneriatului pentru al patrulea an consecutiv dintre Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi „Mănăstirea Neamț. 

Educația artistică, respectul, creativitatea, spiritul de echipă,  toate acestea s-au regăsit în această manifestare expozițională, pentru care mulțumim Părintelui Director Viorel Laiu pentru deschiderea către astfel de activități extracuriculare. 

Lecția de meșterit continuă!

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate