Expoziția temporară „Mirodeniile – povești cu gust”

La Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț poate fi vizitată expoziția temporară ,,M𝐢𝐫𝐨𝐝𝐞𝐧𝐢𝐢𝐥𝐞 – 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐠𝐮𝐬𝐭”.

De-a lungul istoriei, mirodeniile au jucat un rol important în toate culturile lumii, exprimând bunăstarea și poziția socială, fiind utilizate în scop culinar, curativ sau în diferite ritualuri magice și religioase. Strămoșii noștri le-au cunoscut și folosit, pe cale empirică, iar informațiile s-au transmis, din generație în generație, sub forma poveștilor și legendelor. Datorită aprecierii lor, mirodeniile au dobândit, în timp, o mare valoare comercială. În prezent, acestea sunt folosite în întreaga lume, existând o tendință de creștere a interesului față de beneficiile lor.

Expoziția cuprinde informații despre fascinanta istorie a mirodeniilor, despre calitățile culinare și vindecătoare ale acestora.

Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietățile lor și cu formele diferite de utilizare. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, printre acestea, cea mai scumpă mirodenie din lume; vor putea afla originea speciilor de plante, care sunt părțile din componența acestora utilizate pentru a da savoare mâncărurilor și pentru obținerea remediilor terapeutice.

Cei interesați pot testa monstre olfactive de uleiuri aromatice, expuse prin intermediul unui modul interactiv.

Se adresează mulțumiri colaboratorilor – coordonatori proiect Tudor Anca Andrei, Tofan Florin Cătălin și conducerii Complexului Muzeal de Științele Naturii ,,Ion Borcea” Bacău.

Expoziția va rămâne la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate