Expoziție de acuarelă Arcadie Răileanu, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția „Toamna în acuarelă“ a pictorului Arcadie Răileanu pe simezele Sălii Cupola, în perioada 2-15 octombrie 2023. Vernisajul va avea loc luni, 2 octombrie 2023, cu începere de la ora 16:00, cu o prezentare asigurată de Emil Nicolae.
Arcadie Răileanu s-a născut la 28 noiembrie 1950, la Petreni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Construcții Urbane, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1992, în Chișinău, la Expoziția UAP Moldova. Prezență constantă în spațiul cultural de la noi, a obținut, în 1999, premiul I la Bienala Națională „Lascăr Vorel“, secțiunea pictură. Arcadie Răileanu a primit în 2018 titlul de „Artistul anului“, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț.

Referințe

„Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. (…) Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli…“ – Valentin Ciucă, critic de artă.
„Arcadie Răileanu e absolut conștient de «calibrul» talentului său, de profunzimea și proporțiile pe care le poate atinge actul creator. (…) Căci picturile lui A. Răileanu se cer examinate în grup. Fără a-și subaprecia valoarea lor aparte, ele se doresc întrunite într-un ansamblu. Abia atunci ne dăm seama de proporțiile și diversitatea «improvizațiilor» sale“ – Mihai Ștefan Poiată, scriitor, cineast.
„Răileanu împroașcă în noi cu bulgări de naivitate și optimism și, deși bulgării aceștia sunt abstracți, te miri câtă Bucurie poate da celor care vor Bucurie pentru mica noastră Basarabie“ – Andrei Vartic, regizor de teatru.
„Pentru Arcadie Răileanu, pictura este ca o necesitate interioară, ca un exercițiu de mers funambulesc între vis, realitate și aparență, ca un mod de a rămâne în jocul vieții“ – Ioan Serediuc, comentator de artă.
„Ca orice om care a mâncat toată viața mai mult cultură pe pâine, Arcadie Răileanu și-a topit, într-un fel sau altul, vasta experiență culturală și existențială în lucrările sale“ – Mircea V. Ciobanu, scriitor.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate