Expoziție de bijuterii retro pe 4 roți, la Shopping City Piatra-Neamț

La Shopping City Piatra-Neamț pasionații de mașini și nu numai au ocazia să admire cele mai frumoase bijuterii retro pe 4 roți. Între 23 și 24 iulie, mașini retro de colecție vor fi prezentate într-o expoziție impresionantă ce reunește automobile fabricate între anii 1966 și 1990.

De la Daciile și modelele ARO care au pus România pe roți, la unele dintre cele mai dezirabile mașini de acum jumătate de secol, cele mai frumoase și mai elegante vehicule istorice vin să-și spună povestea și să cucerească inimi.

Expoziția va avea loc în exteriorul centrului comercial, pe platforma pietonală din zona intrării cu magazinul C&A și cafeneaua Tucano.

Accesul este gratuit.

Împreună cu Mașinistul, jurnalist auto și creator digital de povești despre istoria mobilității, vom afla lucruri interesante despre mașinile bunicilor, despre automobilele la care visam în tinerețe, despre călătoriile cu harta în brațe, despre carburatoare, platini și curele de ventilator, despre vehiculele militare românești, dar și elegantele soluții tehnice ale automobilelor de lux produse acum mai bine de trei decenii.

Bijuteriile pe 4 roți expuse:

Dacia 1300 (1979), Dacia 1310 (1982), Bentley Eight (1990), ARO 243 (1988), ARO M461 (1974), SR-132M (1975), BMW 318i (1988), Mercedes Benz 220 d (1972), Mercedes-Benz 350 SL (1977), Moskvitch 408 (1970), Ford Mustang (1966), BMW 850i (1990), Mercedes-Benz 500 SE (1989), Alfa Romeo Spider (1985), Citroen 2CV Club (1982), Pontiac Trans AM GTA (1988), Motoreta Mobra 50S (1972), Motocicleta cu ataș KMZ K-750.

Vedetele expoziției:

🔸 Ford Mustang – unul dintre cele mai cunoscute nume din întreaga istorie a automobilului, o mașină care a devenit simbol cultural, personaj de film și al cărei succes pur și simplu a schimbat cursul industriei auto americane. Designul elegant, cu linii seducătoare, dar și sunetul motorului V8 american sunt doar două dintre motivele pentru care Mustangul a devenit una dintre cele mai apreciate mașini clasice din întreaga lume.

🔸 Camionul SR-132M Carpați – primul model de camion românesc produs în serie mare, Carpați a rămas în memoria colectivă pentru construcția sa elegantă, cu cabină frumos desenată, dar și pentru motorul V8 pe benzină care oferea performanțe foarte bune pentru acele vremuri. Aceste camioane au echipat Armata Română, servind ca vehicule-școală pentru multe generații de români care au făcut stagiul militar obligatoriu și au avut ocazia să le conducă în timpul instrucției.

🔸 BMW 850i – considerat apogeul tehnologic al mărcii bavareze, Seria 8 E31 este un coupe de lux extrem de avansat și de bine echipat pentru începutul anilor `90. Din păcate, modelul a fost un eșec din punct de vedere economic pentru BMW, fiind produse doar puțin peste 30 de mii de exemplare în cei 10 ani în care mașina a rămas pe piață. Astăzi a primit statutul de mașină-cult, mai ales în cazul versiunilor cu motor V12.

🔸 Mercedes-Benz 350 SL – un roadster cu două locuri foarte elegant, apreciat deopotrivă pentru performanțele sale, dar și pentru nivelul foarte bun de dotări. Face parte din generația R107 a modelului SL, cea mai longevivă din serie (1971-1989). În România a fost asociat cu apariția în celebrul seria Dallas difuzat pentru prima dată în perioada comunistă și reluat de nenumărate ori după `90, unde era mașina îndrăgitului personaj Bobby Ewing.

🔸 Pontiac Trans Am GTA – cea mai sportivă versiune a legendarului Pontiac Firebird, Trans Am GTA este un reprezentant emblematic al mașinilor sport americane din anii `80, cu siluetă pană și faruri escamotabile. Motorul V8 de 5,7 litri preluat de la Chevrolete Corvette oferă performanțe dinamice impresionante și un sunet grav, baritonal, care completează perfect aspectul mașinii.

🔸 Citroen 2CV – unul dintre cele mai longevive automobile din istorie, produs între 1948 și 1990 în peste 10 milioane de exemplare. A fost lansat ca o mașină simplă și accesibilă menită să-i încurajeze pe fermieri să renunțe la vehiculele cu tracțiune animală, însă a devenit treptat un vehicul-cult care a sedus milioane de pasionați din întreaga lume. 2CV este asociat frecvent și cu aparițiile din filmele de comedie cu Louis de Funes, unde caracteristicile sale dinamice – în special ruliul pronunțat – desăvârșeau cele mai amuzante scene.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate