Expoziție în memoria Parascăi Agape, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de pictură și grafică în memoria artistei și profesoarei Parasca Agape, la șase luni de la trecerea acesteia în eternitate, în Sala Cupola, în perioada 11-15 decembrie 2023. Lucrările provin din colecția Tincuța și Emil Neagoie. Vernisajul va avea loc marți, 12 decembrie 2023, cu începere de la ora 17:00. Prezentarea va fi făcută de părintele și poetul Dorin Ploscaru. Corul „Bucuria“, dirijor, prof. dr. Elena Shulea, va susține un concert de colinde din repertoriul românesc.

Parasca Agape s-a născut la 21 august 1944 la Botoșana, județul Suceava, în familia Ion Boca. A absolvit Institutul de Arte Plastice București, promoția 1975, la clasa profesorului Ion Sălișteanu. Din 1975 a prezentat pictură și grafică în expozițiile colective și de grup organizate de Filiala Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Apoi a activat în cadrul Filialei Neamț, fiind prezentă la majoritatea expozițiilor de grup și județene deschise la Galeriile Arta și Alfa din Piatra-Neamț. A participat la primele două ediții ale Bienalei Naționale de Artă plastic „Lascăr Vorel“ (1976, 1978) și la Festivalul de Artă Plastică „Voronețiana“ din Suceava.

A participat la taberele de creație de la Almaș și Brateș (1982, 1984). Ca membră a Fondului Plastic, a organizat expoziții de design vestimentar la Bicaz și Piatra-Neamț. În perioada 1976-1999 a fost profesoară de desen la școlile numărul 2, 4, și 10 și a condus cercul de pictură-grafică de la Clubul Copiilor Bicaz (1988-1989).

Are lucrări în mai multe colecții particulare din țară și străinătate (SUA și Germania). Figurează în albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina“ de Valentin Ciucă, ediția 2005, și în lucrarea „Arta în Bucovina“ de Emil Satco, ediția 1984. Parasca Agape a părăsit această lume, marți, 6 iunie 2023.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate