Facilități pentru cei care încalcă legea la Piatra-Neamț?

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, pare să fi făcut un pas greșit în ochii multora. Recent, a propus o organizare rutieră denumită ”Kiss & Ride”, destinată părinților care își aduc și iau copiii cu mașina de la școală.

La prima vedere, ideea pare una constructivă. În multe orașe, astfel de zone sunt esențiale, mai ales în locurile unde școlile deservesc comunități vaste și unde distanțele dintre locuințe și școală sunt semnificative. Cu toate acestea, contextul din Piatra-Neamț ridică semne de întrebare.

Deși pe hârtie, majoritatea elevilor din școlile generale din Piatra-Neamț locuiesc la o distanță mică de unitățile de învățământ, realitatea este alta. Mulți părinți recurg la mutații fictive pentru a-și înscrie copiii la școlile dorite, declarând în fals domicilii în zonele arondate acestor instituții. Astfel, deși în acte elevii par să locuiască în apropiere, în realitate mulți dintre ei provin chiar și din afara municipiului.

Prin propunerea sa, primarul pare să faciliteze această practică lipsită de etică. Mai mult, în cartierul Speranța, o școală construită recent rămâne nefolosită, în timp ce elevii care ar fi trebuit să studieze acolo sunt transferați la alte școli din oraș. Aceasta în ciuda faptului că primăria plătește paza acestei instituții.

Situația nu afectează doar Piatra-Neamț, ci și comunele învecinate. Multe dintre acestea se confruntă cu depopulare școlară, în timp ce părinții care au posibilitatea să își aducă copiii cu mașina la școală în oraș recurg la mutații fictive. Astfel, copiii din familii mai sărace rămân să studieze în mediul rural unde unele școli se comasează, adică se închid școlile care nu mai au suficienți elevi în anumite sate, iar copiii rămași sunt nevoiți să meargă la o școală din aceeași comună, dar din alt sat, uneori la mulți kilometri distanță.

În acest context, Piatra-Neamț se confruntă cu o problemă majoră: falsificarea domiciliilor elevilor a devenit o practică comună. Directia de Evidență a Persoanelor, subordonată primăriei, pare să nu aibă nici capacitatea, nici resursele pentru a verifica aceste cazuri, chiar și atunci când sunt evident frauduloase.

În concluzie, în timp ce intenția primarului Carabelea poate fi una bună, implementarea și consecințele acesteia ridică semne de întrebare serioase despre modul în care administrația locală gestionează educația și resursele orașului.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate