Fermentarea mustului a făcut primele victime în Neamț

Astăzi, la ora 12:30 prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că în localitatea Vădurele din comuna Cândești două persoane sunt căzute în beciul unei locuințe.

Acest lucru s-a produs din cauza degajării de dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului (depozitat în beci).
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, Punctul de lucru Roznov, SVSU Cândești și SAJ Piatra Neamț.
Pompierii, echipați cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane. Victimele, doi bărbați de 68 și 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la membrii echipajelor SMURD și SAJ, ulterior fiind transportate la UPU Piatra Neamț.

a transmis ISU Neamț

Recomandări:
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț recomandă:
❌nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;
❌nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
✅verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
❌nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
📱☎sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate