Fermieri din Neamț, prezenți la protestul din fața Ministerului Agriculturii: finanțările europene NU sunt un sprijin real

Zeci de fermieri s-au adunat ieri, 12 iulie în fața Ministerului Agriculturii pentru a protesta, exprimându-și nemulțumirea față de situația actuală din acvacultură – un domeniu, spun ei, în pragul falimentului, și asta din cauza faptului că aproape jumătate din cantitatea de peşte consumată în România provine din import, din cauza situaţiei incerte a proprietăţii terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole.

Protestatarii veniți din mai multe județe (inclusiv din Neamț) sunt de părere că finanțările europene sunt departe de a fi un sprijin real și solicită ca acvacultura să fie considerată activitate zootehnică şi să primească subvenţii.

Cătălin Platon, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie: Există percepția că acvacultura este similară cu pescuitul, ceea ce nu este adevărat. Mai mult, fondurile europene care au fost alocate prin Fondul european pentru pescuit mai mult ne-au îngropat, pentru că, după câțiva ani de zile, de când am luat pe diverse proiecte, s-au semnalat nereguli sistemice, adică Autoritatea de Management a interpretat cumva eronat regulamentele europene, iar noi trebuie să plătim de fiecare dată greșelile lor.

Există probleme nerezolvate de 14 ani, cu compensațiile pentru pierderile cauzate de cormorani, de vidre, de pelicani și așa mai departe. Statul nu și-a intabulat nici acum terenurile, după 20 de ani de când le administrează, notează publicația Radio România Actualități.

Imagini de la protest:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate