Festivalul Medieval „Zilele Cetăţii Neamţ“: o călătorie în „inima istoriei“, pe urmele lui Ștefan cel Mare

În perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, orașul Târgu-Neamț va găzdui cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Medieval „Zilele Cetăţii Neamţ“. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Neamț și Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț, promite o experiență unică și captivantă pentru toți participanții.

Festivalul se va desfășura pe parcursul a trei zile pline de culoare și energie, în diferite locuri-cheie ale orașului: Stadionul Târgu-Neamț, Cetatea Neamț și Amfiteatrul urbei pe care o străbate apa Ozanei. Fiecare dintre aceste locuri va fi transformat într-o adevărată scenă medievală, unde trecutul glorios al cetății va prinde viață sub ochii vizitatorilor.

„Într-un efort de a păstra vie amintirea vremurilor medievale pline de istorie, într-un loc încărcat de tradiție și legende, se organizează, prin Consiliul Județean Neamț și partenerii săi, o manifestare de amploare. Locul în care domnitorul Ștefan cel Mare a dus lupte îndârjite găzduiește un eveniment unic în calendarul cultural: Festivalul Medieval «Zilele Cetăţii Neamţ». Participanții vor fi martorii unei reprezentări autentice a epocii medievale și își vor aminti de curajul și sacrificiul voievodului Ștefan cel Mare. Nu putem trece cu vederea faptul că pe data de 2 iulie comemorăm trecerea la cele veșnice a marelui domnitor al Moldovei. Voievodul Ștefan cel Mare este cunoscut drept un apărător al creștinătății și al hotarelor țării, iar festivalul îi aduce un omagiu într-un mod autentic și respectuos. Nu am nicio îndoială că ediția de anul acesta va fi una nu doar la înălțimea așteptărilor, ci una remarcabilă, memorabilă. Participarea nemțenilor și turiștilor la toate momentele evenimentului este complet gratuită“, a declarat Ion Asaftei, președintele Consiliului Județean Neamț.

Una dintre atracțiile principale ale festivalului va fi reprezentată de spectacolele grandioase, care îmbină teatrul, muzica și dansul, pentru a reda atmosfera vibrantă a Evului Mediu. Pe lângă reprezentațiile artistice de calitate, participanții vor avea ocazia să asiste la demonstrații de luptă și parade fascinante, în care cavaleri curajoși și războinici înarmați își vor etala abilitățile de neînfricați. Nu vor lipsi nici grațioasele domnițe, care vor încânta privirile tuturor.

Expozițiile medievale reprezintă o altă parte esențială a festivalului, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a călători în universul istoriei. Obiecte autentice și replici fidele vor fi expuse pentru a ilustra viața cotidiană, meșteșugurile și artefactele timpurilor medievale. Interacțiunea cu reprezentanții acestor expoziții va fi o oportunitate deosebită de a învăța mai multe despre acea perioadă și de a adânci cunoașterea culturală.

Gurmanzii vor fi încântați de preparatele tradiționale delicioase din Ținutul Zimbrului, care vor fi disponibile în timpul festivalului. Târgurile de mâncare vor oferi o varietate bogată de opțiuni, de la bucate rustice și aromate, până la deserturi savuroase, pregătite conform rețetelor tradiționale. Vizitatorii vor avea șansa de a gusta arome unice și autentice, care le vor stimula simțurile și le vor oferi o experiență culinară inegalabilă.

Copiii vor avea propriul lor colț al distracției, cu ateliere de lucru și jocuri menite să le ofere o incursiune interactivă în lumea medievală. De la ateliere de pedagogie muzeală, unde vor învăța despre meșteșugurile vechi, până la vânători de comori și jonglerii cu foc, cei mici vor fi fascinați și încântați pe tot parcursul festivalului.

Întregul program al evenimentelor poate fi consultat mai jos:

Festivalul Medieval «Zilele Cetăţii Neamţ» este mai mult decât un eveniment cultural. Este o oportunitate de a pătrunde în universul istoriei și de a experimenta atmosfera medievală într-un mod autentic și captivant. Prin eforturile și colaborarea dintre autoritățile locale și instituțiile culturale partenere, acest festival a devenit un eveniment de marcă al județului Neamț, atrăgând an de an un număr tot mai mare de participanți și vizitatori.

Dacă doriți să faceți o călătorie în timp și să vă bucurați de o experiență memorabilă în «inima» istoriei, asigurați-vă că veți fi prezenți la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Medieval «Zilele Cetăţii Neamţ» din Târgu-Neamț, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023. Vă așteaptă trei zile pline de aventură, spectacol și descoperire a unui trecut fascinant!“, a precizat Adrian Păduraru, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate