Finalul prohibiției: Acțiuni de control al pescarilor pe Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz

Miercuri, 7 iunie 2023, marcând ultima zi de prohibiție a sezonului de pescuit, Asociația Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Neamț a desfășurat acțiuni de control pe Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz, cu ajutorul a două ambarcațiuni din dotare. Membrii asociației s-au asigurat că pescarii respectă regulile.

Zonele cu cel mai mare interes pentru pescari, cum ar fi Baicu, Ceahlău, Bistricioara și viaductul Poiana Teiului, au fost în vizorul atent al autorităților. Scopul acestor verificări a fost de a se asigura că activitatea de pescuit se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare.

Respectarea regulilor și a prohibiției este esențială pentru menținerea echilibrului și conservarea speciilor piscicole din Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz. Din păcate, perioada de prohibiție nu a fost lipsită de incidente. O nouă acțiune de monitorizare desfășurată de echipa Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) Neamț a dezvăluit încălcări grave ale regulamentului de pescuit pe lacul Izvorul Muntelui-Bicaz.

În data de 5 iunie 2023, această acțiune a scos la iveală acte de braconaj care pun în pericol biodiversitatea și echilibrul ecologic al lacului. Într-un incident petrecut în localitatea Calugareni, au fost identificați doi pescari care desfășurau activități ilegale de pescuit, utilizând oblete pentru capturarea ilegală a speciei de pește salau. Aceștia dețineau în total 15 undițe, iar unul dintre pescari folosea și două plase de pescuit, una din monofilament și una din fir textil, în care se aflau exemplare de pește din specia oblete.

În urma intervenției, pescarul în cauză a fost sancționat contravențional, iar permisul său de pescuit a fost suspendat pe o perioadă de 90 de zile. Pe de altă parte, braconierul a fost înregistrat într-un dosar penal conform legislației în vigoare, pentru acțiunile sale ilegale și distructive.

Echipa ANCBP Neamț a adus mulțumiri conducerii Secției 12 de Poliție Bicaz pentru promptitudinea și deschiderea de care au dat dovadă în cooperarea cu autoritățile de control. De asemenea, profesionalismul polițiștilor implicați în cercetările la fața locului a permis continuarea acțiunii în alte zone cuprinse în planul echipei ANCBP Neamț.

Astfel, se dorește combaterea fermă a braconajului piscicol și asigurarea protecției resurselor acvatice ale Lacului Izvorul Muntelui-Bicaz. Aceste acțiuni reprezintă un pas important în menținerea echilibrului ecologic și conservarea diversității speciilor de pești din zonă.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate