Florentina Luca Moise, inspector școlar general, despre examenele naționale și sistemul de învățământ din Neamț (VIDEO)

După o perioadă de mari frământări în sistemul de educație din România, lucrurile par să reintre într-o oarecare normalitate. În aceste zile au loc examenele naționale, mai exact evaluarea națională și bacalaureatul. Inspectoratul Școlar Județean Neamț trebuie să se asigure că aceste examene se desfășoară corespunzător și că nu vor fi incidente deosebite.

Inspectorul Școlar General al ISJ Neamț, Florentina Luca Moise, declară că evaluarea națională se derulează cu emoții pentru cei mici, dar conform programului stabilit. Ieri, 19 iunie, a avut loc proba de română, fără cazuri excepționale, iar mâine, 21 iunie, are loc proba de matematică. La prima probă, 56 de elevi nu s-au prezentat, iar 43 de elevi au solicitat prelungirea timpului de lucru și gustări pe fondul unor afecțiuni medicale.

„Am avut și surprize neplăcute, 214 elevi din Neamț sunt în situația de corigență, repetenție și abandon școlar. Sunt și cazuri speciale: 43 de elevi cu deficiențe, pentru că legea le permite părinților să îi retragă sau să nu participe la evaluarea națională.”, a declarat Florentina Luca Moise.

În Neamț sunt 221 de clase a 8-a, iar evaluarea este organizată în 113 centre de examinare și 4 centre de evaluare, unde se corectează lucrările. Trebuie precizat că lucrările din județul Neamț sunt corectate în alt județ, iar în Neamț vin la corectat, de asemenea, lucrările din alt județ, tocmai pentru a nu exista suspiciuni de influențare a comisiilor.

Florentina Luca Moise a precizat că, deși greva a afectat destul de mult anul școlar, elevii au mediile încheiate și pot participa la evaluarea națională. Cadrele didactice au revenit la activitate după suspendarea grevei și își iau rolul în serios. Și Ministerul Educației a încercat să motiveze profesorii prin mărirea sumelor acordate pentru activitatea depusă în cadrul examenelor naționale.

„În calitate de inspector școlar general, nu pot decât să aduc mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în acest examen de evaluare națională pentru că e important să știe toți părinții, elevii, toți participanții la examen că dascălii din Neamț le sunt alături, iar eu mulțumesc fiecăruia în parte. Sunt eforturi deosebite depuse.”, a precizat Florentina Luca Moise.

Evaluarea națională continuă cu admiterea la liceu care va fi computerizată ca și în anii anteriori. Fișa de înscriere și bifarea opțiunilor sunt foarte importante în acest sens pentru ca fiecare să intre la unitatea de învățământ dorită. Părinții și elevii beneficiază de consiliere, dacă doresc acest lucru. ISJ Neamț a pus la dispoziție broșuri cu ofertele educaționale pentru cei peste 4100 de elevi participanți la evaluarea națională.

În privința soluțiilor de prevenire a abandonului școlar, Florentina Luca Moise a precizat că la nivelul județului Neamț s-au alocat fonduri în acest sens pentru activități didactice, consiliere, hrană, rechizite, tichete sociale etc. 21 de unități de învățământ din Neamț implementează acest tip de proiecte, iar 54 de unități sunt în curs de finanțare. Potrivit inspectorului general, județul Neamț stă bine la capitolul absorbție fonduri pentru educație și norme de consilieri în cabinetele din școli: jumătate de normă sau normă întreagă pe școală, în funcție de numărul de elevi.

Pentru mai multe informații despre ce se întâmplă în învățământul din Neamț vă invităm să urmăriți materialul video:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate