Focar de rabie într-o localitate din Neamț. Primele măsuri luate de autorități
VACCINAREA ANTIRABICA – PLANUL DE MASURI PENTRU INTERVENTIA IN FOCARUL DE RABIE DIN LOCALITATEA PILDESTI, COMUNA CORDUN
În data de 05.12.2022, testele de laborator efectuate la LSVSA Neamt pe probe recoltate de la un cadavru de caine au fost pozitive privind detectia de antigen viral rabic prin imunofluorescenta directa, suspiciunea de rabie inregistrata fiind confirmata si de catre IDSA Bucuresti in data de 08.12.2022.
Focarul de rabie a fost inregistrat intr-o exploatatie din localitatea Pildesti, comuna Cordun, boala fiind diagnosticata la un caine pe care proprietarul exploatatiei l-a gasit pe camp si la introdus in exploatatie fara ca anterior sa fi fost supus unui examen clinic din partea unui medic veterinar.
Investigatiile epidemiologice efectuate in focar au identificat un numar de 7 persoane care au avut contact cu animalul bolnav, acestea fiind notificate pentru a fi suspuse procedurii de tratament sub controlul DSP Neamt (a fost notificata de DSVSA Neamt).
Pentru gestionarea focarului de boala DSVSA Neamt desfasoara urmatoarele activitati :
- Informarea locuitorilor din UAT Cordun si UAT Sabaoani privind rabia, ca au obligatia sa tina cainii si pisicile in perimetrul exploatatiei, sub control, si ca actiunea de vaccinare antirabica a tuturor cainilor si pisicilor poate preveni aparitia bolii in teritoriu ;
- Efectueaza vaccinarea cainilor si pisicilor din localitatea Pildesti si Sabaoani, respectiv identificarea si inregistrarea lor conform prevederilor legale, inclusiv prin microciparea cainilor ;
- Animalele receptive la boala din exploatatia infectata sunt plasate sub observatie sanitara veterinara zilnica ;
- Personalul sanitar veterinar din cadrul DSVSA Neamt, CSVA Cordun, respectiv CSVA Sabaoani, desfasoara activitati de catagrafiere a cainilor si pisicilor, de informare a proprietarilor de animale privind focarul de rabie, identifica si dispune masuri sanitare veterinare de control in toate exploatatiile in care exista indici epidemiologici privind o eventuala suspiciune de rabie (existenta animalelor cu semne clinice de boala sau animale din categoria carnasiere moarte, animale care au muscat si/zgariat persoane sau animale).
Pentru ca actiunile sanitare veterinare sa aiba efect se impune ca proprietarii de caini si/sau pisici
- Sa declarare efectivul de caini si pisici pe care il are detin;
- Sa prezinte medicului veterinar cainii si pisicile in vederea vaccinarii antirabice si pentru identificarea acestora conform prevederilor legale;
- Să anunţe medicul veterinar privind orice modificare produsa in efectivul de caini si pisici de la ultima catagrafie;
- Să deţină un carnet de sănătate al animalului (carnet de sanatate eliberat de catre medicul veterinar), în care să se evidenţieze acţiunile imunoprofilactice antirabice efectuate şi tratamentele;
- Să respecte dispozitiile DSVSA Neamt privind interdicţiile de mişcare a câinilor în afara curţilor;
- Să anunţe imediat medicului veterinar orice muşcătură produsă la om de către câinii aflaţi în proprietatea sau îngrijirea lor, precum şi orice modificare a comportamentului acestora.
Incepand cu luna octombrie si pana la data de 31.12.2022 este in curs de desfasurare campania de vaccinare antirabica in toate exploatatiile din judetul Neamt, la efectivele de caini si pisici.
Declararea efectivelor de caini si pisici catre medicul veterinar, prezentarea acestora pentru realizarea vaccinarii antirabice, identificarea cainilor prin microcip, pastrarea carnetelor de sanatate eliberate de medicul veterinar corespunator acestor vaccinari, sunt obligatii ale proprietarilor de caini si pisici.
Cainii si pisicile gasite abandonate nu trebuie introduse in exploatatii decat dupa ce au fost suspuse unui examen clinic de specialitate din partea unui medic veterinar, iar in primele 20 de zile de la introducerea in exploatatii aceste animale trebuie tinute separat de alti caini si pisici prezenti in exploatatie. Cainile si piscile trebuie obligatoriu suspuse vaccinarii antirabice si deparazitarii sub supravegherea unui medic veterinar.
Efectivele de caini si pisici se vaccineaza antirabic incepand cu varsta de 3 luni si apoi la intervale de maxim 12 luni intre vaccinari, vaccinarea in timpul campaniei de vaccinare (octombrie – decembrie) fiind gratuita (manopera si produs biologic). Identificarea prin microcip este suportata de proprietar.
Suplimentar vaccinarii antirabice, proprietarii de caini si pisici pot solicita medicilor veterinari de libera practica organizati sub forma Cabinetelor medicale veterinare, vaccinarea pentru urmatoarele boli: parvoviroza, boala lui Carre, hepatita infectioasa, leptospiroza. Toate aceste vaccinari implica o schema de vaccinare ce este aplicata de medicul veterinar in functie de varsta animalului supus vaccinarii si de vaccinul utilizat (specificatiile producatorului de vaccin).
Toate vaccinarile suplimentare vaccinarii antirabice sunt la initiativa proprietarilor, acestia suportand toate costurile de vaccinare (produs biologic utilizat, manopera, consultatie, etc) si identificare prin microcipare.
Comunicare
DSVSA Neamt
Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt