Fostul primar de Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, despre proiectele „moștenite” de actuala administrație (VIDEO)

Fostul primar de Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, vine cu o serie de clarificări legate de proiectele implementate în municipiul reședință de județ de actuala administrație. Despre aceste proiecte se spune că sunt „moștenite” de la Dragoș Chitic, iar dacă în urmă cu 4 ani ele erau bine văzute și valorificate ca resursă de imagine de cei care conduc acum orașul, în prezent toate nenorocirile i se pun în cârcă lui Dragoș Chitic care „a semnat”, „a făcut”, „a dres”.

Foarte mulți pietreni sunt nemulțumiți de modul în care s-au implementat aceste proiecte, dar există și pietreni mulțumiți că „se face”. Cert este că Dragoș Chitic a semnat pentru proiecte, bune sau rele, cu o cofinanțare din bugetul local de 2%, restul bani europeni, iar actuala administrație a reușit „performanța” să ridice cofinanțarea și la peste 50% în unele proiecte implementate cu deficiențe sau cu întârzieri.

„Eu nu sunt genul care să dau vina pe altcineva sau să critic. Îmi place mai mult să construiesc. Dar totuși când vezi modul în care actuala administrație, actualul primar încearcă să își scuze incompetența și haosul creat în oraș dând vina pe cei dinaintea dumnealui, ești obligat să reacționezi, să vii să spui oamenilor adevărul. Adevărul este unul singur, el poate fi ascuns pentru un timp, dar tot se află până la urmă.

Primăria Piatra-Neamț dacă ar fi fost luată de domnul Carabelea în anul 2016, când am preluat-o eu, probabil că astăzi nu ar mai fi existat nici orașul Piatra-Neamț, și nici domnul primar, și nici primăria la ce situație cu adevărat dificilă era în acel moment. Din 2016 până în 2020, în perioada mandatului de primar am scăzut substanțial datoria primăriei și eu zic că am așezat primăria din punct de vedere financiar pe un culoar bun. La momentul octombrie 2020 când domnul primar a preluat instituția situația era mult mai bună decât cu 4 ani în urmă și toți cei din primărie știau acest lucru.”, a declarat Dragoș Chitic.

În privința proiectelor europene lăsate moștenire actualei administrații, Dragoș Chitic a precizat că până în aceste zile nu a auzit ca numele său să fi fost menționat vreodată când se mergea la recepționări:

Să lași 23 de proiecte în valoare de 53,6 milioane de euro, bani europeni nerambursabili atrași prin contracte semnate și să nu pomenești măcar o dată numele celui care a condus primăria în perioada în care instituția a atras aceste proiecte într-adevăr este jenant. Domnul primar a pomenit de mine doar când a fost criticat pentru modul cum a implementat aceste proiecte. Pentru că într-adevăr, dacă aș fi știut că cele 23 de proiecte erau implementate în acest mod în Piatra-Neamț, mă gândeam de două ori înainte să semnez contractele de finanțare. Au fost implementate cu totul deficitar. Se cunoaște că s-a intervenit pe ceea ce s-a gândit inițial și asta ne arată și HCL-urile, cu zecile cred, care au modificat atât documentanțiile lăsate în perioada mea, cât și indicatorii tehnico-economici, pe parcursul actualului mandat și a ieșit ceea ce a ieșit.”

Așa cum am precizat la început, în mandatul lui Dragoș Chitic echipa din primărie a scris proiecte prin care s-au atras bani europeni, iar fostul primar este cel care a semnat contractele de finanțare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Dragoș Chitic a lăsat în urmă proiecte cu o cofinanțare de doar 2%, iar actuala administrație a fost responsabilă de implementarea lor în teren.

Proiectele nu au fost finalizate până la termenul pe care UE ni l-a impus. Era vorba de 31 decembrie 2023. Condiția din contract era clară: nu finalizezi proiectul până la acest termen, tot ce este după această dată plătești din bugetul local. Iată că sunt milioane de euro care vor fi plătite din bugetul local, adică din banii pietrenilor și nu din fondurile nerambursabile europene.”

Potrivit fostului primar, există și motive obiective pentru care s-a ajuns în această situație, nu doar implementarea deficitară și modificările pe proiecte, însă toate aceste depășiri de termene vor împovăra semnificativ bugetul local.

În privința vestitelor stații de transport despre care zilele trecute Andrei Carabelea a spus că sunt „ale lui Chitic” și nu mai sunt ale actualei administrații care își făcea poze cu prima stație montată în oraș, fostul primar a precizat:

„Am văzut că domnul primar a menționat calendarul desfășurării acestui proiect. Haideți să prezentăm lucrurile fără omisiuni, așa cum au fost făcute în prezentarea domnului primar. Când omiți un detaliu cu bună știință, se numește de fapt minciună. Fără nicio scuză, domnul primar ne-a mințit când a prezentat calendarul desfășurării acestui proiect pentru că a omis să spună că proiectarea despre care vorbește dumnealui că eu am semnat contractul a fost executată în mare parte în mandatul dumnealui și că a fost recepționată tot în mandatul dumnealui.”

Contractul semnat de Dragoș Chitic a avut, în esență, rolul de a atrage banii europeni, iar fostul primar explică faptul că actuala administrație avea toate pârghiile necesare să modifice modelul stațiilor, dar și amplasamentul acestora : „Banii se atrag în urma unei documentații SUMARE. Se numește studiu de fezabilitate. Eu cred că în mandatul meu de primar s-a făcut partea cea mai grea: să găsești banii pe care să nu-i mai dai înapoi după ce implementezi proiectele.

Proiectarea legată de stațiile de autobuz a fost semnată în februarie 2020, s-a derulat probabil pe parcursul unui an sau mai mult, că nu se menționează în comunicatul domnului primar, aceasta este omisiunea. Proiectarea a fost demarată în mandatul meu și cred că mai mult de jumătate perioada proiectării s-a derulat în perioada actualului primar, adică atunci când se contura varianta de stații, de amplasare, când se contura proiectul final pentru această investiție era actualul mandat în funcție.

Dar îți mai trebuia și pregătirea necesară și cunoașterea faptului că nu poți recepționa un proiect dacă nu îl vezi și dacă nu ții legătura cu proiectantul pentru fiecare pas pe care îl face. Să îi spui: eu vreau un astfel de model de stație, vreau stațiile amplasate acolo, vreau să arate într-un anumit fel. Era clar treaba primăriei și actualului primar să aleagă modelul de stație, locul în care vor fi amplasate și să aleagă varianta finală pentru proiectul pe care l-a pus în practică ulterior.”

Vă invităm să urmăriți materialul video pentru punctul integral de vedere al lui Dragoș Chitic:

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate