FOTO/ 2 ianuarie 2023: peste 500 de urători și 12000 de oameni la Festivalul din Târgu-Neamț

Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul nou care are loc an de an, pe 2 ianuarie, la Târgu-Neamț pare să continue să fie în topul preferințelor, fie că vorbim de cetele de urători, colindători și „mascați”, fie că vorbim despre miile de oameni care vin să le vadă jocul autentic și să-și clătească ochii cu datinile străbune păstrate din generație în generație.

Asta a demonstrat ediția a X-a a evenimentului organizat de Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamț.

În centrul orașului de sub Cetatea Neamț, s-au reunit 24 de formații renumite, cu peste 500 de membri, din diverse sate și orașe nemțene, din țară și de peste Prut.

Potrivit estimărilor jandarmilor din Târgu-Neamț, care au asigurat măsurile de ordine, la festival au participat peste 12.000 de oameni.

Măștile viu colorate și-au făcut apariția pe străzile Târgului încă de dimineață. Jocul caprei sau al ursului, uniforma arnăuților, plugul cu boi, cetele de flăcăi și domnițe și toată suflarea prezentă au transformat orașul de sub Cetate în cel mai atractiv și colorat punct de pe harta Moldovei, pe parcursul zilei de 2 ianuarie 2023.

Totul a început cu defilarea prin centrul orașului, urmată de un spectacol- concurs- maraton de tradiții și obiceiuri de Anul Nou, pe scena din Piața Adormirea Maicii Domnului.

Juriul a avut o misiune dificilă, dar în cele din urmă s-a decis ca locul I la categoria Urători să meargă la URȘII DE LA DĂRMĂNEȘTI. Locul II a fost revendicat de ALAIUL DE URĂTORI DE LA BOIȘTEA, iar locul III de Ansamblul Codrulețul din Vorona, Botoșani.

Mențiune au primit Rândurile de flăcăi din Moldova (Muntenii de Sus, Vaslui), Cerbul de la Zebreni (Cotnari, Iași), Sumanarii de la Trifești.

La categoria Colindători, Mlădițele de Folclor din Oglinzi au obținut locul I. Pe locul II, după jurizare, s-a clasat Floricică de la Munte (Piatra Neamț).

2 ianuarie 2023, la Târgu-Neamț, un regal de datini străbune, pe placul persoanelor de toate vârstele.

VIDEO AICI – CLICK

Andreea Trăsnea

Vezi mai multe știri pe Ziar Targu Neamt

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate