FOTO. Caravana Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Bicaz

Caravana Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a ajuns vineri, 13.05.2022 la Bicaz, eveniment inițiat de Asociația Culturală Artis în parteneriat cu Primăria Bicaz. I.S.J.Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Liceul ’’Carol I’’ Bicaz, Școala Gimnazială ’’Regina Maria’’ Bicaz.

La Casa de Cultură a orașului Bicaz a avut loc un eveniment de înaltă ținută culturală și istorică organizat în mod special pentru elevii și tinerii din Bicaz, prezenți în sală într-un număr impresionant, marcând prin intermediul unui film documentar, momente importante din viața familiei regale a României, care ne-a făcut să ne simțim mândri de numele regal al liceului nostru și de meleagurile bicăjene încărcate de tradiție și istorie.„, a precizat director adj. prof. Suzana Hrap.

Domnul primar Nicolae Sălăgean a susținut un emoționant discurs despre valorile și tradițiile localității precum și despre istoricul clădirii Primăriei orașului Bicaz, odinioară reședință a Casei Regale a României, urmat de discursurile d-nei Mihaela Cristina Verzea, istoric, director al Complexului Muzeal Județean Neamț, al d-nei inspector de istorie, prof. Elena Preda, al d-nei prof. Xenia Sîrbu , din partea Liceului Carol I Bicaz.

Un moment mult așteptat al evenimentului a fost intervenția domnului istoric și ambasador Adrian Cioroianu, precum și a domnului Nicolae Pepene, istoric și director al Muzeului Județean de Istorie Brașov( ambasadori ai Asociației Artis, în proiectul Caravana Centenarului Încoronării care va cuprinde cel puțin 27 de orașe de pe harta regalității din România)

Conducerea Liceului Carol I Bicaz adresează calde mulțumiri tuturor partenerilor din acest proiect de suflet pentru comunitatea noastră, precum și elevilor și cadrelor didactice care s-au implicat în organizarea evenimentului.„, a transmis director adj. prof. Suzana Hrap

„Prințesa britanică a cărei inimă a aparținut întotdeauna României – regina Maria”, așa s-a încheiat lecția de istorie interactivă de la Casa de Cultură din Bicaz. Pe marele ecran din fața celor peste 500 de spectatori, cei mai mulți dintre ei elevi, a rulat 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗮 – 𝗜𝗻𝗶𝗺𝗮 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗲𝗶. În prezența ambasadorilor proiectului: Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene. Vizita noastră în Bicaz nu a fost întâmplătoare. Aici veneau destul de des membrii Familiei Regale a României. Regina Maria își găsea refugiul în casa administratorului domeniului, azi Primăria Bicaz. Se întâmpla în anii Primului Război Mondial, după ce Parlamentul, Guvernul, Armata și Familia Regală s-au retras în Iași, oraș transformat în capitala de război a României.

Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

„Istoria Bicazului este strâns legată, pe vecie, de existența Regalității” – Sălăgean Nicolae, Primarul Orașului Bicaz.

Vezi mai multe știri pe Ziar Bicaz

Acest website folosește cookies pentru o mai bună experiență a utilizatorului. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate